5 milyon dolara aile boyu vatandaşlık

Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında tutuklanan İranlı işadamı Rıza Sarraf’ın yakınlarının İçişleri Bakanlığı talimatıyla istisnai vatandaşlık hakkı kazandığı belirlendi. Vatandaşlığa geçiş için en az 5 yıl Türkiye’de yaşamak, evlilik ve istisnai vatandaşlık gibi üç uygulamadan birinin hayata geçirilmesi gerekiyor.

Zerrab’ın babası, ağabeyi, ağabeyinin eşi ve çocuğu ile şirket çalışanı ve eşinin istisnai kişiler ayrıcalığından faydalanarak Türk vatandaşı olduğu ortaya çıktı. Bakanlık bürokrasisi tarafından bizzat takip edilen dosyalar kısa sürede sonuçlandırılarak Bakanlar Kurulu’nda onaylanmış. Zerrab’ın, bu iş için Muammer Güler’e 5 milyon dolar rüşvet verdiği iddia ediliyor.

Türkiye’ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan, vatandaşlığa alınması zaruri görülen ve göçmen olarak kabul edilen kişiler için işletilebiliyor.

İstisnai vatandaşlık Bakanlar Kurulu onayı ile gerçekleştiriliyor. Zaman gazetesinin haberine göre, Zarrab’ın babası Hossein (Hüseyin), ağabeyi Mohammad Zarrab (Can Sarraf) ve şirket çalışanı İran uyruklu Arash Mıandoabchıan (Aras Serdar) istisnai kişiler sınıfından faydalanarak Türk vatandaşı olmuş. Bu kişiler 5901 sayılı yasanın 12. maddesinin hükümlerden faydalanarak Mayıs-Kasım 2013 tarihleri arasında vatandaşlık hakkı almış.
Cumhuriyet

1405540cookie-check5 milyon dolara aile boyu vatandaşlık

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.