5 Türk Almanya’da Meclis’te

Hür Demokrat Parti’den (FDP) Aşağı Saksonya eyalet listesinden ilk kez milletvekili adayı olan Serkan Tören, Federal Meclis’e girdi. Böylece FDP, Almanya’daki genel seçimlerde ilk kez bir Türk kökenli bir milletvekili çıkarmış oldu.

Yeşiller Partisi’nin Bavyera eyalet listesinden milletvekili adayı olan Ekin Deligöz de 4. kez meclise girmeyi başardı.
Sol Parti’nin Kuzey Ren Vestfalya eyalet listesinden milletvekili adayı olan Sevim Dağdelen de ikinci kez meclise girdi.
Öte yandan, Köln kentinden SPD için milletvekili adayı olan federal meclis üyesi Lale Akgün ise 3. kez aday olduğunu, ancak seçimleri kazanamadığını belirterek, siyasetten çekilme kararı aldığını söyledi.

Stuttgart kentinden doğrudan aday olan Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir de Federal Meclis’e girmeyi başaramadı. Özdemir, seçmen oylarının 29,9’unu aldı.

Özdemir, 2015 yılında yapılacak genel seçimlere yeniden katılmak istediğini bildirdi.

MERKEL: HEDEFİMİZE ULAŞTIK

Angela Merkel, başkent Berlin’deki CDU Genel Merkezi’nde yaptığı teşekkür konuşmasında, Bavyera eyaletindeki kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) Partisi ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile birlikte bir hükümet kurabilecek çoğunluğu elde ettiklerini belirterek, ”İstikrarlı bir çoğunluk sağlama hedefimize ulaştık” dedi.

Almanya’da yaşayan tüm Almanlar’ın başbakanı olmak istediğini ifade eden Merkel, çözülecek çok sorun olduğunu ve yarından itibaren hemen yeniden çalışmaya başlayacaklarını ve çabalarıyla ülkedeki tüm gençler ve yaşlılar için büyük bir halk partisi olmayı sürdüreceklerini bildirdi.

Merkel, daha sonra ”N24” televizyon kanalına yaptığı açıklamada, seçmenlerin, oylarıyla büyük koalisyonu istemediklerini gösterdiklerini belirterek, daha şimdiden FDP Genel Başkanı Guido Westerwelle ile de telefonda konuştuklarını kaydetti.
Birlik partilerinin (CDU/CSU) Federal Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder de seçim hedefine ulaştıklarını belirtirken, CDU’lu Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Jürgen Rüttgers de, alınan sonucun Merkel’in çalışmalarının bir onayı olduğunu dile getirdi.

Almanya’da 2. Dünya Savaşı’nın sonundan bu yana yapılan seçimlerde en kötü sonucu aldığı belirtilen Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı olan Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de bugünü, ”Almanya’daki sosyal demokrasi için acı bir gün” olarak nitelendirerek, ”Büyük bir yenilgiye uğradık” diye konuştu.

Eşbaşkanlığını Cem Özdemir’in yaptığı Yeşiller Partisi’nin federal meclis grubu eşbaşkanı Renate Künast da Federal Almanya Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana ilk yüzde 10’un üzerinde oy aldıklarına dikkati çekerek, seçmenlerin kendilerine güvendiklerini gösterdiklerini kaydetti.

Özdemir ise partisinin gelecek 4 yıl boyunca şimdiki çizgisinden ayrılmaması uyarısında bulundu ve Almanya’nın 1980’li yıllara geri dönmesinin önlenmesi gerektiğini dile getirdi.

SEÇİME KATILIM ORANI %72,5

Seçimlere katılma oranının da yüzde 72,5 ile bugüne dek yapılan genel seçimlerdeki en düşük oran olduğu bildirildi. Seçimlere katılma oranı 2005 yılında yüzde 77,7 olmuştu.

İlk tahminlere göre CDU ve Bavyera eyaletindeki kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) Partisi toplam yüzde 33,5, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 22,5, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 15, Yeşiller Partisi yüzde 10,5, Sol Parti yüzde 12,5, diğer partiler de yüzde 6 oranında oy aldı.

Buna göre Almanya Federal Meclisi’ndeki oy dağılımının da fazladan seçilecek milletvekilleriyle şöyle olacağı tahmin ediliyor:

CDU ve CSU 186, SPD 143, FDP 95, Sol Parti 80, Yeşiller Partisi 67.

Bu ilk tahminlere göre SPD, en kötü seçim sonuçlarından birini alırken, FDP ve Yeşiller Partisi seçimlerde bugüne dek en iyi sonucu elde ettiler.

Alınan bu sonuçlara göre CSU ve FDP ile koalisyon hükümeti kurmak isteyen CDU’nun, bu isteğini gerçekleştirme olasılığı büyük görünüyor.

1219950cookie-check5 Türk Almanya’da Meclis’te

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.