52 yıllık iç savaşı bu mermi bitirdi

Kolombiya’da 220 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan ve 52 yıl süren iç savaş barış anlaşmasıyla sonuçlandı.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçler FARC’ın “Timoçenko” lakaplı lideri Londono Jimenez tarihi anlaşmaya Karayip kıyılarındaki Cartegna kentinde imza attı. Tarihi anlaşmanın imzalandığı kalemlerin “mermi” şeklinde olması dikkat çekti.

Cartegna kentinde 15 ülkeden üst düzey katılımla gerçekleştirilen törende, Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC adına General Londono Jimenez tarafından anlaşmaya imzalar atıldı.

Aynı ülkenin vatandaşlarının 52 yıldır birbirini öldürdüğünü belirten Kolombiya Devlet Başkanı Santos, “Çok açık bir şekilde ve yüksek sesle daha fazla savaş istemediğimizi söylüyoruz” dedi.

“Timoşenko” adıyla bilinen FARC lideri Londono Jimenez de FARC adına özür diledi.

Savaşta yaşanan bütün acılar adına özür dilediğini belirten FARC lideri Jimenez, “Barış anlaşması, Kolombiya halkının ve uluslararası toplumun zaferidir” diye konuştu.

Anlaşma mermi şeklinde bir kalemle imzalandı.

Böylece mermilerin kaleme dönüşmesi gerektiği mesajı verildi.

Küba lideri Raul Castro, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İspanya Kralı Juan Carlos ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de törenin katılımcıları arasında yer aldı. Anlaşma ülkede büyük bir destek gördü ancak eski Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe, törenin yapıldığı binanın önünde yaklaşık 2 bin kişiyle protesto gösterisi gerçekleştirdi.

İmzalanan anlaşmaya göre, FARC silahsızlanarak ülkenin siyasi sistemine uyum sağlayacak.

Hükümet ile FARC arasında barış görüşmeleri Kasım 2012’de Küba’nın başkenti Havana’da başlamıştı.

Savaş mağdurlarına tazminat ödenmesi, mağdurların hakları, arazi hakları, isyancıların siyasi katılımı ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele gibi konularda uzlaşan taraflar 25 Ağustos’ta Havana’da barış anlaşmasını imzalayarak, ülkedeki 52 yıllık savaşı fiilen sona erdirmişti.

Son kamuoyu yoklamaları Kolombiya halkın yüzde 65 ile 70’inin barış sürecini desteklediğini gösteriyordu.

Avrupa Birliği barış anlaşmasının imzalanmasıyla FARC’ın terör örgütleri listesinden çıkartılacağını açıkladı.

Kolombiya’da 52 yıldır süren çatışmalarda 220 bin kişi ölürken, 45 bin kişi kayıp. 6 milyondan fazla insan da evlerinden oldu.

2012510cookie-check52 yıllık iç savaşı bu mermi bitirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.