6 Umut tacirine 38 yıl

Southwark Ağır Ceza Mahkemesi’nde  görülen davada, sanıklardan suçunu itiraf eden İnan Taşkın (31) 10 yıl, Kazım Karakuş (46) 6 yıl, Zeynel Yazıcı (49) 4 yıl Yakup Aslan (37) 2 yıl ve Chen Yu’yu (22) 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Belçika’da yaşıyan, Britanya vatandaşı John Ashcroft ise, mahkeme tarafından suçlu bulunarak 6 yıl hüküm giydi


Kenan Gıltaş (41) ve Ting He (19) mahkemede beraat ederken, sahte pasaport taşıdıkları şüphesiyle tutuklanan iki kişi, haklarında bir soruşturma açılmadan serbest bırakıldı.


Londra Polisi (Metropolitan Police) ve Özel İstihbarat Bölümü (Special Intelligence Section-SIS), 31 Ocak 2008’de Türklerin yoğun olarak yaşadığı Londra’nın Tottenham, Peckham, Leytonstone, Palmers Green, Enfield, Holloway ve Kidderminster’de geniş çaplı bir operasyon yapmıştı. Operasyon sonunda yapılan açıklamada; ülkedeki en büyük insan kaçakcılığı ağını çökerterek 8’i Türk, 2’si Çin, 1’i Macar ve 2’si AB vatandaşı olmak üzere adını açıklamadığı 13 sanığın gözaltına alındığı belirtilmişti…


Türk uyruklulardan oluşan çeteyi yakalamak amacıyla, polisin “Greensea” adını verdiği operasyon, 2006’da başlamıştı. Umut tacirlerinin, Çinli bir şebeke ile eşgüdümlü çalıştığı ve Belçika’da Brüksel ve Ghent, Fransa’da Paris ve Dunkirk şehirlerinde suç ortaklarının olduğu saptanmıştı.


ÇİNLİ ÇETE DE ORTAK ÇALIŞMIŞ


Operasyonlar sonucunda Türk çetenin Çin çetesiyle işbirliği yaptığı da ortaya çıktı. Operasyonlarda Çinlilerin oluşturduğu ikinci bir çetenin de ortaya çıkarıldığını belirten Londra Polisi açıklamasında şu bilgiler verildi:


“İnsan kaçakcılığı ve kara para aklamaktan sorumlu tutulan ikinçi çetenin, aynı zamanda Türklerin oluşturduğu çete ile işbirliği yaptığı ve ülkeye kaçak sokulan her bir Çinli için 21 bin Sterlin ödendiği saptandı… Çeteler, kamyon, taka, tren gibi araçlarda sakladıkları umut yolcularını Çin’den İngiltere’ye kadar insan yaşamını tehlikeye atacak biçimde taşıdığı ve bir yolculuğun 18 ay sürdüğü anlaşıldı.”


Açıklamada, Fransa’dan İngiltere’ye TIR’ların arkasında saklanarak sokulan kaçakların kendi toplumu içinde saklanmayı başardıkları da belirtildi. Operasyon kapsamında 23 kaçak Çinli umut yolcusunun da gözaltına alındığı açıklamada yer aldı.


YETKİLİLER ŞAŞKIN


sınır güvenliği ve kaçak göçmenlerden sorumlu yetkili Tony Smith operasyon sonrasında yaptığı açıklamada “Greensea” operasyonuyla son yıllardaki Avrupa ve ülkedeki en büyük insan kaçakcısı çetenin çökertildiğini vurgulayarak, ele geçirilen sanıkların adalet önüne çıkartılırken umut yolcularının sınırdışı edileceklerini belirtmişti.


Smith, “Geçen yıl Fransa’dan İngiltere’ye sayısı 1 milyonu bulan bir TIR geçişi olduğu ve yaklaşık 18 bin kaçak göçmenin de yakalanarak sınırdışı edildiği” bilgisini vermişti…

819140cookie-check6 Umut tacirine 38 yıl

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.