‘6 yaş altına öksürük ilacı işlemiyor’

FDA’nın kendi bünyesi dışındaki uzmanlardan oluşan danışma komisyonunun üyelerinden Pennsylvania Üniversitesi öğretim üyesi Sean Henry, “şu anda elimizdeki verilere göre, bu ilaçlar işe yaramıyor görünüyor” dedi.


Uzmanların 6 yaşın altındaki çocuklarda etkili olmadığı için kullanılmamasını istediği ilaçlar dekonjestanlar, balgam sökücüler (ekspektoranlar), antihistaminikler ve öksürük kesenlerden (anti-tussiflerden) birini ya da birden fazlasını içeren ilaçlar.


Bu ilaçların büyük kısmı reçetesiz olarak eczanelerde satılıyor.


Komisyonun aldığı başka bir kararla bu etken maddeleri içeren ilaçlarla ilgili daha fazla inceleme yapılması da istendi.


FDA’nın kendi uzmanları dışındaki uzmanlardan oluşan komisyonların kararına uymak zorunda olmadığı, ancak komisyonun daha fazla inceleme kararı doğrultusunda bir inceleme başlatması ve bu inceleme sonucunda ilaçlarla ilgili yeni bir sınıflandırma yapması gerektiği, ancak bu yönde herhangi bir incelemenin başlamasının bile yıllar alacağı belirtiliyor.


Ancak FDA’nın böyle bir karar almasını beklemeden ilaç şirketlerinin 2 yaş altındakilere reçetesiz satılan bu tür ilaçların satışını durdurmak için harekete geçtiği belirtildi.
 Uzmanlar bu tür ilaçların daha büyük çocuklarda işe yaradığını gösteren veriler de olmadığını belirtiyorlar, ancak bu ilaçların kullanımına karşı bir tavsiyede bulunmaktan kaçınıyorlar.


Komisyonda aile ve hasta temsilcisi olarak görev yapan Amy Celento, anne babaların bu tür ilaçların kendilerinde etkili olduğu, dolayısıyla çocuklarında da etkili olması gerektiğini düşünerek bu ilaçları çocuklarına vermeye devam edeceklerini belirtiyor.


İlaç sanayi yetkilileri ise çocuklarda soğuk algınlığı ve öksürük tedavisi için yılda 3,8 milyar kez kullanılan bu ilaçlarının işe yaradığını ve güvenli olduğunu savunuyor.


Amerikan Pediatri Akademisi’nden bir yetkili ise bu ilaçların kutularının üzerine 6 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmaması gerektiğinin ve tehlikeli olabileceğinin yazılması gerektiğini belirtti ve “zaten bildiğimiz bir şeyi niye bu ilaçların üzerine yazmayalım ki?” dedi.


 

703510cookie-check‘6 yaş altına öksürük ilacı işlemiyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.