68 ve 78 kuşağı bu sergide buluştu…

HABER: FARUK ESKİOĞLU / FOTOĞRAF: VEHBİ KOCA – Ressam Muzaffer Oruçoğlu’nun, “Dünya Benim Evim” başlıklı resim sergisinin açılış kokteyli Londra’da yaşayan 68 ve 78 kuşağını buluşturdu.

İbrahim Kaypakkaya’nın arkadaşı olan ve uzun yıllar cezaevinde yatan 68 kuşağı önderlerinden olan Oruçoğlu’nun sergisine yine 68 kuşağı önderlerinden Denizlerin arkadaşı Aydın Çubukçu ve Mustafa Yalçıner ile Londra’da yaşayan 78’liler ve toplum üyesi sanatçılar da katıldı.

Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi’nin organize ettiği serginin açılışı “Stoke Newington Church Street N16 0JS” adresindeki The Gallery’de 24 Nisan 17.30’da yapıldı. Sergi 30 Nisan’a kadar saat 10’dan 20’ye (pazar 13’den 17’ye) görülebilecek.

“HERKES RESİM YAPABİLİR”

Ressam Muzaffer Oruçoğlu açılışta yaptığı kısa konuşmada herkesin resim yapabileceğini belirterek “Resim her türlü boyayla ve her türlü malzemenin üzerine yapılabilir. Benim kot pantollarını bile tuvale dönüştürüp resim yaptığım oluyor” dedi.

İbrahim Kaypakkaya’nın arkadaşı olan ve uzun yıllar cezaevinde yatan 68 kuşağı önderlerinden olan Oruçoğlu ve yine 68 kuşağı önderlerinden Denizlerin arkadaşı Aydın Çubukçu uzun süre sohbet etti…

Resmin insanın iç dünyasının dışa vurumu olduğunu anlatan ressam Oruçoğlu, “İnsanın içindeki en çılgın duyguları, ahlaksızlığı, isyanı, kızgınlığın dışa vurumudur. Bu açıdan insanı rahatlatanr bir uğraştır” diye konuştu.

Ayrıca Oruçoğlu’nun konuşmacı olarak katılacağı “Sanat-felsefe ve siyaset ilişkileri” başlıklı paneli de 30 Nisan’da da düzenleyecek. Oruçoğlu’nun yanısıra felsefeci yazar Mehmet Akkaya ve siyasetçi yazar Kazım Cihan da panelde konuşacak.

Yapılan açıklamaya göre; panel, “4 Booker Road Edmonton N18 2US” adresindeki Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi’nin kendi mekanında yapılacak. Her iki etkinlik de ücretsiz izlenebilecek.

Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi’nden yapılan açıklamada da Oruçoğlu sergisinin ilk deneyim olduğu vurgulanarak bu tür sanat etkinliklerinin süreceği belirtildi.

– Fransa’da yaşayan ressam Muzaffer Oruçoğlu’nun resimlerindeki tema emekçilerdi…

MÜCADELENİN RESSAMI MUZAFFER ORUÇOĞLU KİMDİR?

Muzaffer Oruçoğlu, 18 Mart 1947’de, Kars’ın Göle kazasına bağlı Büyük Zavot köyünde doğdu. Köyünde ilkokul olmadığı için İlkokulun ilk üç yılını komşu köyün (Küçük Zavot) okulunda, bir yılını kendi köyünde, son yılını da Kars’ta okudu. Kars Orta Okulu’nu bitirdikten sonra, Öğretmen okulu sınavlarını kazanarak Rize Öğretmen okuluna, iki yıl sonra da İstanbul Çapa Yüksek Öğretmen Okulu hazırlık Lisesine gitti. Bir yıl sonra, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Astronomi bölümüne girdi. 1967’de içlerinde İbrahim Kaypakkaya’nın da olduğu 9 arkadaşıyla birlikte, Amerikan 6. Filosuna karşı yayınladıkları bildiri gerekçesiyle Çapa Yüksek Öğretmen Okulu’dan atıldı. 68 öğrenci hareketlerine katıldı. 1969’da Değirmen Köyündeki toprak işgaline katıldı ve tutuklanıp Silivri cezaevine konuldu. 1972’de TKP(M-L) kurucuları arasında yer aldı. 1973’de İstanbul’da yakalandı ve ömürboyu hapse mahkum edildi. Tutsaklık yıllarını şiir ve roman yazarak geçirdi. 13 yıl tutsaklıktan sonra askere alındı. Askerden 40 gün sonra, Mayıs 1986’da firar edip, Yunanistan’a kaçtı. Fransa’da iltica etti.

Yeniden roman yazmaya ve resim yapmaya başladı. Politik ve edebiyat dergilerin de makaleleri yayınlandı. 1988’ de evlenerek Avustralya’ya yerleşti. Bu kıtada ilkin iki yıllık resim ve heykel kolejini (Greensborough TAFE COLLEGE – NMIT) bitirdi. Daha sonra Royal Melbourne Teknoloji Enstitüsüne (RMIT) bağlı, Public Art bölümünde üç yıl Resim ve Heykel eğitimi yaptı.

Şimdiye kadar toplam 6 ülkede altmışa yakın kişisel resim sergisi açtı. 13’ü roman, 7’si şiir, 2’si masal olmak üzere 30 kitabı yayımlandı. Romanları arasında Tohum, Newroz, Uçurum Geyikleri ve Kangurular bulunmaktadır. 2011 yılı Abdullah Baştürk işçi edebiyat ödülü, 4 ciltlik romanı Grizu’ya verildi. Sancı Kültür Sanat Edebiyat Dergisi’nin danışma kurulundadır ve bu dergide makaleleri yayınlanıyor. Ayrıca Güncel Sanat Dergisinde de makaleleri yayınlanmaktadır. Sanatçı halen Avustralya’da yaşıyor.

FOTOĞRAF:

  • uzaffer Oruçoğlu’nun resimlerindeki tema emekçilerdi…
2085200cookie-check68 ve 78 kuşağı bu sergide buluştu…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.