7. Uluslararası Türk Asya Kongresi İstanbul’daydı

7. Uluslararası Türk Asya kongresi Trans Pasifik Ortaklığı, Asya ve Türkiye başlığı altında Pullman İstanbul Aırport Hotel Conventıon Center’de yurtdışından ve Türkiye’den Bakanlar, Belediye Başkanları, Diplomatlar, Akdemisyenler, İşadamları ve fikir insanlarının katılımı ile yapıldı.

Sivil Global 2016 Zirvesi, Potansiyelin Keşfi Kapasite Yönetimi ve Derinleşme Başlığı’ndaki, Türkiye Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi TASAM Başkanı Süleyman Şensoy’un açılış konuşması ile başlayan kongrede, sonrasında Kosova Cumhuriyeti Dialog Bakanı Edita Tahiri, İktisadi Kalkınma Vakfı İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş adına Anlaşmalar Genel Müdür Yardımcısı Fuat Kasımcan birer konuşma yaptı.

TASAM Başkanı Süleyman Şensoy konuşmasında, ”Küresel dünyada Doğu Batı arasındaki ciddi rekabet var. Yeni güç dengeleri oluşuyor. Küresel rekabet parametreleri, milliyetçilik, entegrasyon, öngörememezlik, her an bir krizin yaşanabileceği, enerji, su, gıda, değişen devlet doğası ve işlevleri, yeni dünyanın ihtiyaçları modellerine dikkat edilmelidir” dedi.

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz konuşmasında, ” Dünyadaki kalkınmanın merkezden yerele yetkilerin devri ve ulaşılabilirlik çok önem arzediyor. İnsanların mutluluğu, refahı ve huzuru için yerel kalkınma çok önem veriyoruz. Fert başına milli geliri yukarılara çıkartırsak göçü de önlemiş olacağız. Çevre ve insanı birlikte yönetiyoruz. Şehrimizde ihtiyaç sahibi herhangi bir kişinin olmaması için çalışıyoruz.” dedi.

Türkiye son onbeş yıldır Sivil Diplomasiyi, Kamu Diplomasi’sini, Yumuşak Gücü ve Sektörel Diplomasi’yi çok etkin ve başarılı bir şekilde kullanmaktadır

Türk Macar İşadamları Derneği TÜMİŞAD Başkanı ve Macaristan’ın Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ise, Küresel Politik ve Ekonomik Gelişmeler oturumundaki konuşmasında şunları söyledi:

”Avrupa ülkeleri, ve Amerika Birleşik Devletleri endüstriyel ve sanayileşme gelişimlerini 18. yy.’ın sonlarında ya da 19. yüzyıl başlarında gerçekleştirmişlerdir. Japonya’da bunlara dahildir. Geri kalan Afrika, Asya ve Latin Amerika ülkelerinin birçoğu ancak II. Dünya Savaşı’ndan sonra başarabilmişlerdir. Asya Kaplanları olarak bilinen Hong-Kong, Tayvan, Singapur, Güney Kore, Malezya, Filipinler ve Endonezya son kırk yıl içerisinde dünyada en etkili ekonomik büyümeyi gerçekleştirmişlerdir. Günümüzde kapitalist ekonomik modelin değişmeye ihtiyacı vardır. Dünya ne zaman düzelecek, adil müreffeh hale gelecek? Dünya büyümenin sonuna geldi diyorsak tüm model, sistem, yapılaşma ve ihtiyaçların merkezine insanı alarak düşünmeliyiz ve planlamalıyız. İnsanı makina gibi gören ve sömüren sistemler kırk, elli veya atmış yıl sonra duvara tosluyor. Bağımsızlık gibi bir iddamız var ise, güçlü, enerji bağımlısı olmayan, coğrafi olarak geniş, nüfus olarak birkaç yüz milyonu zikretmeliyiz. İnsanı yaşatan, hayatı zenginleştiren Vakıf medeniyetinden geliyoruz. Nitelikli ve donanımlı insanımızla çözümünü de kadim gelenelerimizde bulacağız. Türkiye son onbeş yıldır Sivil Diplomasiyi, Kamu Diplomasi’sini, Yumuşak Gücü ve Sektörel Diplomasi’yi çok etkin ve başarılı bir şekilde kullanmaktadır. Bölgemizde güç, ahlak, adalet ve verimliliği ön planda tutarak dil, din, tarih ve coğrafya birliğimizi iyi değerlendiriyoruz. Sürdürülebilir güçlü devlet paradigması yeniden tanımlanmaktadır.”

Kongreye katılanlar şöyle:

“Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış, Filipinler Ordusundan Albay Al Jaji PhD., Prof.Dr. Sema Kalaycıoğlu, Prof.Dr. Ertan Efegil, Dr.Savaş Biçer, Prof.Dr. Sedat Aybar, Dr. Gowtam R. Chıntaram, Gine Büyükelçisi Daouda Bangoura, Büyükelçi Murat Bilhan, TÜMİŞAD Başkanı Dr. Osman Şahbaz, Prof.Dr. İbrahim Öztürk, Dr. Onur Okyar, Prof.Dr. Kamer Kasım, Doç.Dr. Emel Parlar Dal, Doç.Dr. Alper Kaliber, Yard.Doç.Dr. Özge Zihnioğlu, Prof.Dr. Ercüment Tezcan, Prof.Dr. Pieter Volten, Dr. Malgorzata Bonikowska, Doç.Dr. Erhan Doğan, Doç.Dr. S.Sezgin Mercan, Prof.Dr. Haluk Babaalioğlu, Emine Bozkurt, Soli Özel, Prof.Dr. Nilüfer Narlı, Doç.Dr.Gökhan Bolat, Prof.Dr. İbrahim Yılmaz, Prof.Dr. Ferdinando Crepalde Martins, Prof.Dr. İbrahim Yılmaz, Doç.Dr. Seyfullah Korkmaz, Büyükelçi Ali Engin Oba, Kosova Milletvekili Doç.Dr.Besim Beqaj, Makedonya’dan Habil Mustafai, Prof.Dr. Adrian Pop, Kosova Ticaret Odası Başkanı Berat Rukiqu, Rifat Sait, Büyükelçi Revaz Gachechiladze, Prof.Dr. Hayati Aktaş, Prof.Dr. A. Beril Tuğrul, Veyis Güngör, Prof.Dr. Kamuran Reçber, Vakıfay Başkanı Tekin Küçükali, Dr. Öner Güner, Prof.Dr Veysel Ulusoy, Dr. Mehmet Fetih Yanardağ, Prof.Dr. Nevzat Artık, Prof.Dr. Nurşin Güney, Prof.Dr. H.Tarık Oğuzlu, Prof.Dr. Milos Soloja, Kosova Cumhuriyeti eski Başbakanı Agim Çeku, Doç.Dr. Petrit Gashi, Prof.Dr. Esra Hatipoğlu, kalabalık öğrerim üyeleri, diplomatlar, bürokratlar ve işadamları…”

772250cookie-check7. Uluslararası Türk Asya Kongresi İstanbul’daydı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.