78’liler: Bu kabusla yüzleşmek zorundayız

İstanbul 78’liler Dayanışma ve Araştırma Derneği’nin açıklaması aynen şöyle:


“Türkiye 27 yıldır 12 Eylül kabusunu yaşıyor. Ülkenin kararan ufkunun açılması, halkımızın, barışçı, demokratik, özgürlükçü bir Eylül sabahına uyanması için bu kabusla yüzleşmek zorundayız.  


Türkiye, ‘süren 12 Eylül’ ya da ‘sürekli darbecilik’ haliyle hesaplaşmak zorundadır.  Türkiye’nin önünü 12 Eylül 1980 darbesiyle kesen darbeciler, darbe yapmakla kalmadı. Darbe rejimi, 20 yılı programlayarak,  darbe rejimine hayatın her alanında yerleşik bir kimlik kazandırdı. Böylece Türkiye yeni zamanları ya da 2000’li yılları ‘sürekli darbecilik’ haliyle karşıladı.


Geleceğimizi bu kabustan kurtarmanın tek yolu; 12 Eylül karanlığının yırtılmasıdır.      


Bundan tam 27 yıl önce 1980-84 yılları arasında; Diyarbakır cezaevinde darbenin karanlık işkencehanelerinde, insan kişiliği ve kimliği bilinen tüm insanlık dışı yöntemlerle imha ediliyordu.  


12 Eylül darbesi tüm demokrasi güçlerine karşıydı ama Kürtlerin payına düşen olağanüstü bir vahşet oldu. Diyarbakır cezaevinde yaşananlar Kürt sorununun boyutunu ve niteliğini değiştirdi. Diyarbakır’da insanların kişilikleri ve kimlikleri üzerine gidildi. Bu Türkiye toplumu içinde, Kürtler ve Türkler arasında derin bir yarılma yarattı.     


Türkiye’de barış ve kardeşlik isteyenler,  cuntanın Diyarbakır cezaevinde uyguladığı ırkçı-kafatasçı vahşetle yüzleşmek zorundadır. Kürtler ve Türkler arasındaki yarılmayı adalet duygusuyla sarmanın bir başlangıcı olabilir bu.


Aşağıda ismi bulunan biz Diyarbakır cezaevi çağrıcıları ve katılımcıları, Diyarbakır vahşetinin sorumlularının toplum vicdanında ve insanlığın ortak değeri hukukta yargılanmaları gerektiğine inanıyoruz.


Bu 12 Eylül’de vahşetin müzesi Diyarbakır cezaevi önünde ‘Diyarbakır Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu’nu ilan edeceğiz. Böylelikle karanlıkları var edenleri ve bu karanlıklarda var olanları, insanlık suçu işleyenleri; demokrasinin aydınlığına, gün ışığına çıkaracağız.


Diyarbakır Cezaevi Gerçeği Çağrıcı Kurum ve Heyeti: Prof. Dr Gencay Gürsoy, Prof. Dr TahsinYeşildere, Prof. Dr Baskın Oran, Prof. Dr Nihal Saban, Nimet Tanrıkulu,  Celal Başlangıç (gazeteci-yazar),Av. Şehnaz Turan, Av. Ergin Cinmen, Feyyaz Yaman(ressam), Celalettin Can.


Diyarbakır Cezaevi Gerçeği Katılımcı Heyeti: Prof.Dr İbrahim Kaboğlu, Nazım Alpman(gazeteci), Tarık Ziya Ekinci(av. Eski milletvekili) HakanTahmaz, Suavi, Prof.Dr Şebnem Korur Fincancı, Öğ.Üyesi. Esen Aslandoğan, Av. Fikret İlkiz,  Öğ.Üyesi Murat Paker, Ayşegül Berktay(yazar), Av.Kazım Genç, İnci Hekimoğlu(gazeteci) Füsun Çeliköz, Av. Fethiye Çetin, Gülten Kaya, Ragıp Zarakolu(yazar), Hasan Erkul, Tarık Günersel(yazar), Abdullah Öztüre, Alper Taş, Dr. Mustafa Sütlaş, Ayşegül Devecioğlu(yazar), Prof.Dr Nesrin Sungur, Nejat Yaraş, Mehmet Karayılmaz, Osman Zorba, Yunus Bircan, Müjgan Halis (gazeteci), Sevcan Karcı, Prof. Ahmet Çakmak, Vicdan Baykara, Selami İnce, Berat Günçıkan(gazeteci), Ahmet Tulgar(gazeteci), Prof. Dr Erol Katırcıoğlu, Şanar Yurdatapan, Ece Temelkuran(gaz.-yazar), Nurettin Yılmaz(eski milletvekili ve bakan),  Bilge Contepe, Günay Kubilay, Cangül Örnek, Türkan Uzun, Derya Sazak(gaz.-yazar), Yalçın Bayer(gaz.-yazar), Seydi Fırat, Yavuz Önen, Volkan Şahin, Dr. Necdet İpekyüz.Güler Kazmacı(Gazeteci)-Mustafa Sütlaş(Hasta Hakları Derneği)-Nejat Yaraş


12 EYLÜL PROGRAMINA KATILAN ÇAĞRICI KURUMLAR:


78’liler Federasyonu, 78’liler Vakfı Girişimi, Tükenmez Yayıncılık, İnsan Hakları Derneği İstanbul, Demokratik Toplum Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Emeğin Partisi, Sosyalist Demokrasi Partisi, Pir Sultan Abdal Derneği Marmara Şubesi, İstanbul KESK Şubeler Platformu, PEN Yazarlar Derneği, Karşı Sanat, İstanbul Tabip Odası, TMMOB-İst, Antikapitalist, Sosyalist Emek Hareketi, Karahat, Yeni Dünya İçin Çağrı Grubu, Mülksüzler Radyo, Yaşam Derneği, Dersim Enstitüsü, Türkiye Komünist Partisi, JİNEPS gazetesi.”


EKTİNLİKLER
İstanbul 78’liler Dayanışma ve Araştırma Derneği’nin etkinlikleri de şöyle:


– 10 Eylül günü saat 12.30 da Harbiye ordu evi önünde basın toplantısı.
– 10 Eylül günü saat 18.30 da Galatasaray’da bulunan Elhamra pasajı 2. katında Karşı Sanat’ta ‘Diyarbakır Cezaevinde Vahşet ve Direniş Resimleri’ kara kalem resim sergisinin açılışı.
– 11 Eylül saat 19.30’da Taksim tramvay durağında  meşaleli yürüyüş.
– 12 Eylül’de saat 13.00’te Taksim postanesi önünde asıl olarak demokratik anayasa taleplerimizi içeren mektuplarımızı TBMM’ye yollayıp basına açıklama yapılması.
– 12 Eylül saat 18.30’da Bakırköy İstanbul cad. no 38’de bulunan BASAD sergi salonunda  ‘Geçmişe Bakmak’  fotoğraf sergisinin açılışı.
– 12 Eylül saat 12.00’de Diyarbakır Cezaevi önünde basın toplantısıyla ‘Diyarbakır Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu’nun ilanı. Devamla koşuyolu parkında Diyarbakır cezaevi resim sergisinin açılması yanı sıra komisyonun çalışmalarını gün boyu sürdürmesi. Akşam Diyarbakır Cezaevi aileleri ile görüşme, toplantı ve dönüş.
– 6 Ekim 2007 tarihinde demokratik anayasa çalışması: ’12 Eylül Anayasası Kaldırılsın, Demokratik Anayasa Yapılsın!’     


_____________


AYRINTILI BİLGİ İÇİN: İstiklal cad. Sadri Alışık sok. İdris Bey iş merkezi 16/51-52 Beyoğlu/İstanbul
Tel: 0212 244 48 02 Faks: 0212 243 87 33 
E-Posta: [email protected]  Web:www.78lilernet .org


12 Eylül 2006, Kampanya Etkinlikleri, Belgesel-Bölüm-1
http://www.youtube.com/v/_yk47t3pmHw
12 Eylül 2006, Kampanya Etkinlikleri, Belgesel-Bölüm-2
http://www.youtube.com/v/_qZajzMzYXI
12 Eylül 2006, Kampanya Etkinlikleri, Belgesel-Bölüm-3
http://www.youtube.com/v/G91e2-WzozI

1047980cookie-check78’liler: Bu kabusla yüzleşmek zorundayız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.