78’lilerden 1 Mayıs için sergi ve etkinlik

İngiltere 78’liler Girişimi’nden yapılan açıklama aynen şöyle:


“Türkiye 78’liler Girişimi’nin hazırladığı  Sergi özellikle 1977 kanlı 1 Mayıs dönemine ışık tutacak. Ömer Yazgan’ın idam edilmeden hemen önce yazdığı ve yaklaşık üç hafta önce bulunan mektubunun tiyatrocu Umut Ulaş tarafından okunmasıyla başlayacak olan etkinlik, Mustafa Özenc’in şiirinin okunmasıyla devam edecek. Etkinlik, 1 Mayıs film gösteriminin ardından etkinliğe katılanların anılarını paylaşması ile sonlanacak.”


78’liler İngiltere Girişimi Türkiye’de çeşitli baskılarla karşılaşan ve yurt dışına çıkışı engellenen bir 12 Eylül filmi ”Eve Dönüş’’ İngiltere’de gösterimini sağlamıştı.


Türkiye ve Avrupa genelinde 78’liler ,1980 darbecilerinin yargılanmasının önündeki Anayasa’nın geçici 15. maddesinin kaldırılması için ”Anayasa’nın geçici 15. maddesi kaldırılsın, darbeciler yargılansın” kampanyasını Türkiye ve Avrupa’da sürdürüyor.


CELALETTİN CAN’IN İNGİLTERE KULİSİ


78’liler Girişimi adına Türkiye’den gelen Celalettin Can’ın Aralık 2006’da İngiltere Parlamentosu’nda İşçi Partisi milletvekilini ziyaret ederek, 12 Eylül dönemi generallerinin yargılanmasına ilişkin kampanyalarıyla ilgili bilgi verdiği aynı dönemde İngiltere’deki 78 kuşağı da örgütlenerek, İngiltere 78’liler Girişimi’ni kurmuştu.


Celalettin Can’ın Aralık ayında Londra’da Islington Centre Library’deki “Anayasanın geçici 15. maddesi kaldırılsın, darbeciler yargılansın” kampanyası kapsamında düzenlenen toplantıya 100’ü aşkın 78 kuşağı katılmıştı.


78’liler Girişimi ”Yurttaşlık haklarımızı istiyoruz” kampanyasıyla yasaklı kuşağın haklarını aramış ve Türk Ceza Kanunu’nun 17., 30. ve 31. maddelerinin kaldırılmasını sağlayarak babalık/annelik hakkı, eşlik hakkı ve şartlı tahliyeyi düzenleyen 17. maddeye yönelik kampanyalarında başarılı olmuştu.

802140cookie-check78’lilerden 1 Mayıs için sergi ve etkinlik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.