78’LİLER’DEN… 12 Mart denilince ne akla gelir?

60′ lı yıllardan itibaren 60 anayasasının biçimlendirdiği ortamda toplumsal uyanışın ve sol hareketlerin geliştiği akla gelir. Karadeniz’de fındık ve tütün, Ege’de üzüm, Doğu’da Milli Zulüme son mitingleri, İstanbul’da 15-16 haziran işçi direnişi akla gelir.

General Tağmaç’ın, ” ekonomik gelişmeyi aşan sosyal gelişmenin önünü kesmek gerekir” sözü akla gelir. Amerikan yetkililerine, istek üzerine  ‘ devrimcileri cezalandırma’ sözü veren Demirel,  ‘gerekirse özgürlüklerin üzeri şalla örtülür’ diyen Nihat Erim  akla gelir.

 Darbecilerin verdiği muhtıra’ya parlamentonun direnmemesi,  üstelik kürsüden okunması akla gelir. Aynı parlamento’da  60 anayasasının özgürlüklerinin budanması, “demokrasiyi koruma ve kollama” adına sivil-asker el ele demokrasiyi ortadan kaldırması akla gelir.

 68 kuşağının ateş taşıyıcıları, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, Sinan Cemgil, İbrahim Kaypakkaya’nın öldürülmesi, binlerce devrimci ve aydının balyoz operasyonlarıyla işkenceden geçirilmesi, hapishaneye atılması akla gelir.


12 Mart’ın  Kel Eyüp namıyla ünlü bir işkencecisinin, “Bütün hazırlıklar yapıldı. Silahlar depolandı. Gizli ilişkiler kuruldu.Siz son sağ alınan paketsiniz. Bir daha sizi sağ teslim almayacağız” cümlesinde bir devrimci lidere ifade ettiği gibi onların sahsında, bütün bir 70’li yılların devrimcilerinin ‘kaleminin  kırıldığı’ akla gelir.


12 Mart gibi 12 Eylül’ün, bağımsızlıkçı, özgürlükçü, ülkesini kendisinden çok seven kuşakların 68’lilerin, 78’lilerin önünün kesilmesi, sağcı-gerici güçlerin önünün açılması akla gelir.

 İdamcılarla, işkencecilerle hesaplaşma sözü vererek büyük umutlarla  hükümet olan Ecevit’in ve sol’un darbeyle hesaplaşmaması akla gelir. Türkiye’nin hala hesabını vermediği 5000 bin genç bedenin cenazesi üzerinden 12 Eylül darbesinin önünün açıldığı, 12 martta ‘yarım’ kalmış darbe rejimini kalıcılaştırma operasyonu akla gelir.

Son söz: Aklımıza gelen dünün ve bugünün gerçeğinin sorunları, çözüm yöntemleri ile birlikte  ağırlaşarak devam ediyor. Yük fazla. Toplum  bu yükü  taşıyamıyor artık.

Gerçeğin anlatıcısı olalım! Gerçekle yüzleşelim! Gerçeği ve adaleti bulalım!

Bunu toplumsal yaraları sağaltmak , adalet duygusuyla sarmak ve bir daha aynı şeylerin yaşanmaması için yapalım…

____________

*78’liler Girişimi Sözcüsü

1078330cookie-check78’LİLER’DEN… 12 Mart denilince ne akla gelir?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.