8 Mart Dünya ‘Emekçi’ Kadınlar Günü kutlu olsun

TÜRK-İŞ’in, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü bildirisinde, babalara da doğum izni verilmesini, ebeveyn izninin de yasal bir hak olarak kabul edilmesini istedi.

TÜRK-İŞ Yönetim Kurulunca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayımlanan bildiride, işsizlik ve güvencesiz çalışma koşullarından en çok kadınların etkilendiğini, ekonomik krizlerin aile hayatına yansıyan etkilerinin de en çok kadınları mağdur ettiği kaydedildi.

Bildiride, kadınların ve erkeklerin insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürebilmelerinin, ekonomik ve sosyal politikalara bağlı olduğu vurgulanarak, kadınların, cinsiyete dayalı ayrımcılığa maruz kalması ve dezavantajlı bir grup olarak algılanmasının engellenmesi istendi.

Bildiride, şunlar kaydedildi:

”Kadınlar siyasette ve karar verme mekanizmalarında yer almalı, kadınları ilgilendiren yasal düzenleme çalışmalarında kadın temsiline önem verilmelidir. ‘Eşit işe eşit ücret’ politikası benimsenmeli, insan onuruna yakışır iş kavramı, çalışma ilişkilerinin vazgeçilmez unsuru olarak kabul edilmelidir. Kadına yönelik şiddet, cinsel taciz, töre cinayetleri ile kadını meta olarak gören tüm anlayışlar tavizsiz mahkum edilmelidir. Çocuk, yaşlı ve engelli bakımı devlet tarafından yaygın olarak açılacak merkezlerde sağlanmalı ve bu konularda yerel yönetimlere sorumluluk verilmelidir. Babalara da doğum izni verilmeli ve ebeveyn izni yasal bir hak olarak kabul edilmelidir. İş yerinde emzirme odası açma zorunluluğunun 100, kreş açma zorunluluğunun ise 150 ve daha fazla kadın işçi çalıştırma koşuluna bağlanmış olması çalışma isteğinde olan kadınların önünde büyük engel oluşturmaktadır. Bu olumsuzluk giderilmelidir.”

Clara Zetkin ve Rosa Luxemburg (1910)

8 MART?

Her yıl olduğu gibi yine bazı sivil toplum kuruluşlarının bilinçi ya da bilinçsiz insanca yaşamın, kazanılan hakların kilometre taşı 8 Mart’ı ‘Emekçi’ özünden ayırdığı görüldü…

1857 yılında New York’lu dokuma işçisi kadınlar düşük ücretli 12 saatlik iş günü ve artan iş yükünü protesto etmek için gösteri yürüyüşü yaptılar, insanca yaşam taleplerini haykırdılar. 1908’de ABD’li kadınlar 8 saatlik iş günü ve siyasal haklar için Manhattan’da greve gittiler. 1909’da New York’lu kadınlan işten çıkarılmalara karşı fabrikayı işgal ettiler.

II. Enternasyonal’in 1910’daki kongresinde Clara Zetkin’in önerisiyle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilan edildi. Her 8 Mart kadınların başkaldırısını simgeledi, birlikte güç olmanın, dayanışmanın anlamı bugünlere taşındı.

Bugün kadınlar ortak ezilmişliğe, sömürüye, eşitsizlik ve ayrımcılığa karşı sesini ve mücadeleyi yükseltiyor; dışlanmayı yaratan, erkek egemenliğini dayatan tüm sistemleri sorgulamaya ve alternatif öneriler sunmaya devam ediyorlar.

TÜRKİYE’DE 8 MART?

İlk kez 1921 yılında sosyalist kadınlar tarafından “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlayan 8 Mart, 1975 yılında İlerici Kadınlar Derneği (İKD) tarafından daha yaygın olarak kutlandı ve sokağa taşındı. “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programında Türkiye de etkilendi, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. 1980 askeri darbesinden sonra dört yıl anılmadı 8 Mart. 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından Dünya Kadınlar Günü kutlanmaya başlandı.

Kadınlar 80’li yıllarda 8 Mart’ı izinli yürüyüş ve şenliklerle kutlayamamışlarsa da, küçük gruplar mütevazi kutlamalarını sürdürdüler.1990’lı yıllarda kadın kuruluşlarının sayı ve çeşitliliğinin artması ile beraber 8 Mart daha geniş bir katılımla kutlanılır oldu.

FOTOĞRAF: Clara Zetkin

AÇIK GAZETE: Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde canları pahasına bugünün yaşam koşullarını bize sağlayan emekçi kadınları ve onların yiğit önderlerindren Clara Zetkin, Rosa Luxemburg ve Nadejda Krupskaya’yı saygıyla anıyoruz…

1500810cookie-check8 Mart Dünya ‘Emekçi’ Kadınlar Günü kutlu olsun

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.