80 yaşındaki Ümmü nine HES’i yavaşlattığı için hakim karşısında!

Aralarında 65 yaşındaki Hatice Daş, 70 yaşındaki Samiye Kar, 75 yaşındaki Huriye Ay ve 80 yaşındaki Ümmi Kar’ın da yer aldığı 27 kişi, bu sabah saat 9’da Cide Asliye Mahkemesi’nde başlayan duruşmada hakim karşısına çıktı. Yöre köylüleri ise mahkeme önünde yaptıkları açıklamayla “asıl biz davacıyız” dedi.

YAŞI 80, SUÇU HES ÇALIŞMASINI YAVAŞLATMAK!

Kastamonu’nun Cide ilçesinde bulunan Loç Vadisi’nde Orya Enerji tarafından yapımına başlanan ancak yöre köylülerinin açtığı davanın ardından Danıştay tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilen Cide HES Projesi, bu kararın ardından yeniden atanan bilirkişi heyetinin olumlu görüş vermesiyle yeniden inşa çalışmalarına başladı. Ancak yaşam alanlarını olumsuz etkileyeceğini öne sürdükleri projeye muhalefet eden yöre köylüleri, HES şirketinin şikayeti üzerine başlatılan soruşturmanın ardından bugün hakim karşısına çıkıyor. Aralarında 65 yaşındaki Hatice Daş, 70 yaşındaki Samiye Kar, 75 yaşındaki Huriye Ay ve 80 yaşındaki Ümmi Kar’ın da yer aldığı 27 kişi, HES şirketinin işini yavaşlattıkları gerekçesiyle bu sabah saat 9’da Cide Asliye Mahkemesi’nde başlayan duruşmayla yargılanmaya başlandı.

Duruşma başlamadan önce mahkeme önünde bir basın açıklaması yapan Loç Vadisi halkı, “asıl biz davacıyız” dedi.

İPTAL EDİLEN ÇED’E YENİ BİLİRKİŞİLER ONAY VERDİ

Cide Hes projesine karşı 2009 yılından bu yana yöre halkı tarafından sürdürdülen sosyal ve hukuksal mücadelenin kamuoyunca yakından takip edildiği belirtilen açıklamada, Kastamonu İdare Mahkemesi’nde açılan ÇED iptal davasının Temmuz 2011’de kazanıldığını ancak bu kararın ardından proje sahibi Orya Enerji şirketinin kararı Danıştaya götürdüğü bilgisine yer verilerek şöyle denildi: “davamız Danıştay tarafından usulen bozuldu. Yeniden Kastamonu İdare Mahkemesinde ÇED iptal davası açtık. Mahkeme yürütmeyi durdurarak yeni bilir kişiler atadı. Üç hafta gibi bir zamanda bilirkişiler raporlarını yazarak idare mahkemesine sundular. Kısacası Cide HES Projesine karşı mücadelemiz devam ediyor.”

‘VİCDANI OLAN BUNU YAPAR MI?’

Orya Enerji şirketinin nin yöre halkından 84 kişiye dava açtığı kaydedilen açıklamada, “kendi memleketimizde, kendi köyümüzde, kendi toprağımızda enerji üretmeyi araç olarak kullanan yabancı bir firmanın bizleri yıldırmak, gözümüzü korkutmak için uğraşmasını gözler önüne sermek istiyoruz. Dağdan gelen bağdakini kovmak istiyor. Hemde ne kovmak. Amacına ulaşmak için 80 yaşındaki analarımızı ninelerimizi şikayet üstüne şikayet ederek Cide Jandarma Karakoluna ifade vermeye çağırttırıyor. Ömürlerinin sonbaharında toprağında suyunun yanı başında torunu ile ailesi ile huzur arayan ninelerimizi mahkeme koridorlarına sürüklüyorlar. Vicdanı olan, derdi para pul olmayan biri bunu yapar mı?” denildi.

HES PATRONUNA: ‘LOÇTAN HELALLİK ALABİLECEK MİSİN’ SORUSU

Mahkeme önğünde Orya şirketinin sahibi Orhan Yavuz’a seslenen yöre köylüleri, “ey Orhan Yavuz, sen sonbaharın bittiğinde, ninelerimiz ile huzur dairesinde karşılaştığında helallik alabilecek misin analarımızdan, ninelerimizden. Vadimizi, suyumuzu vermek istemiyoruz diye sana haykıran bu seslerden helallik alacağını mı sanıyorsun? Para dan totem mi yaptırdın kendine? Unutma! bir çorap bile getiremediğin tarafa yolculuk yaptığında Loç halkının bedduası ile geçemeyeceksin o meşhur köprüden” açıklamasında bulundular.

1544910cookie-check80 yaşındaki Ümmü nine HES’i yavaşlattığı için hakim karşısında!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.