800 yıllık Selçuklu mezarlığına rulo çim döşendi!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yazlık saray inşa edilen Bitlis’in Ahlat ilçesindeki tarihi Selçuklu mezarlığına yapay rulo çim döşendi, mezar taşları ise kimyasallarla temizlendi…

Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan tarihi Selçuklu mezarlığının zeminine rulo çim uygulaması yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Malazgirt Zaferi’nin 948. yıl dönümü kutlamaları için 26 Ağustos’ta Ahlat’a yapacağı ziyarete yetiştirilmeye çalışılan çevre düzenlemesi kapsamında tarihi mezarlığın 38 dekarlık kısmına çim ekiliyor. 12. ve 16. yüzyıllar arasında değişen zamanlara tarihlenen binlerce anıtsal mezar taşını barındıran Ahlat Meydanlık Mezarlığı’ndaki tarihi mezar taşları kimyasalları da içeren uygulamalar eşliğinde temizleniyor. Geçtiğimiz ay çalışmaları yerinde inceleyen Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı, tarihi mezarlığa ziyaretçi karşılama merkezi, kafeterya, tuvalet, hediyelik eşya üniteleri ve bebek emzirme odası inşa edileceğini açıklamıştı.

Doğu Anadolu’nun önemli tarihi kentlerinden biri olan Ahlat’ta bulunan Meydanlık Mezarlığı, anıtsal nitelikteki binlerce mezar taşına ev sahipliği yapıyor. 1960’lı yıllardan itibaren hem yüzey araştırması hem de arkeolojik kazılarla adım adım keşfedilen Ahlat’taki kültür mirası, binlerce yıllık geçmişin sırlarını barındırıyor. Ancak Ahlat’taki 6 tarihi mezarlığın en büyüğü olan Meydanlık Mezarlığı, ilçedeki kazı ve restorasyon çalışmalarının da odağını oluşturuyor.

MEZAR TAŞLARI KİMYASALLARLA TEMİZLENİYOR

Meydanlık Mezarlığında 2011 yılından itibaren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne bağlı bir ekip tarafından sürdürülen çalışmaların yoğunlaştığı konu ise restorasyon. Daha çok ziyaretçiyi bölgeye çekebilmek amacıyla çevre düzenlemesine de ağırlık veriliyor. Bu kapsamda kimileri 12. yüzyıla kadar uzanan geçmişiyle zamana tanıklık eden tarihi mezar taşları üzerlerini kaplayan toz, toprak ve likenlerden temizleniyor. Ahlat Selçuklu Mezarlığı, tarihi taşların temizliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da onayladığı öne sürülen “AB 57” kimyasalın kullanıldığı iddiasıyla da gündeme gelmişti.

CUMHURBAŞKANI TALİMAT VERDİ, MEZARLIK YEŞİLLENDİRİLİYOR

Meydanlık Mezarlığında yapılan bir diğer çalışma ise toplam 210 dekarlık tarihi alanın zeminine yapay rulo çim yerleştirilmesi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarihi mezarlığın daha fazla  “yeşillendirilmesi” talimatı doğrultusunda yapıldığı iddia edilen çim uygulamasının yaklaşık 38 bin dekarlık bir alanda yapılması planlanıyor. Çevre düzenlemesi kapsamında mezarlıkta ayrıca ağaçlandırma da yapılacak.

KAFETERYA, TUVALET VE BEBEK EMZİRME ODASI YAPILACAK

Geçtiğimiz ay çalışmaları yerinde inceleyen Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı, tarihi mezarlığa ziyaretçi karşılama merkezi, kafeterya, tuvalet, hediyelik eşya üniteleri ve bebek emzirme odası inşa edileceğini açıklamıştı.

KİMYASAL TEMİZLİK MEZAR TAŞLARINA ZARAR VEREBİLİR

Ancak konuyla ilgili uzmanlara göre yüzlerce yıllık mezar taşlarında kimyasallar eşliğinde yapılan müdahalelerin uzun vadede taşlara zarar verebilir. Bilimsel kriterlerin göz ardı edilerek yapıldığı öne sürülen tarihi alandaki çalışmaların peyzaj düzenlemesine dönüştürülmesi ise tepki çekiyor.

SULTAN ALPARSLAN’IN OTAĞI CANLANDIRILDI

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 26 Ağustos’ta yapacağı Ahlat ziyaretine yetiştirmek amacıyla hızlandırılan çalışmaların ardından tamamlanan festival alanı da önceki gün başlayan etkinliklerle hizmete girdi. Ahlat Çarho Deresi Mevkii’ndeki festival alanı, Sultan Alparslan’ın otağına benzetilen dev bir çadır ile çevresine yerleştirilen çadırlar, satış üniteleri ve geleneksel spor müsabakaları için düzenlenmiş alanlardan oluşuyor.

‘DEVLETİMİZİN HER KADEMESİ AHLAT’A GÖZ DİKMİŞ DURUMDA’

Malazgirt Zaferinin 948’nci yıldönümü nedeniyle 23-26 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen Ahlat Avrasya Kültür Şenlikleri kapsamında tarihi mezarlığı ziyaret eden Bitlis Valisi Oktay Çağatay, Binlerce yılık tarihimizin mihenk taşı Ahlat’tayız.  Hemen arkamızda tespit edilmiş 10 bin civarında şehadete eren yiğitlerin huzurundayız. Şu bayrakların altında etkilenmemek mümkün değil. Bizlere burayı yurt edenlerden Allah razı olsun.  Sayın Cumhurbaşkanımızı işareti ile devletimizin her kademesi Ahlat’a gözünü dikmiş durumda. Ahlat sakin şehir unvanı da aldı. Sadece Türkiye’nin değil dünyanın göz bebeği haline geldi.. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum diye konuştu.

 

 

2328400cookie-check800 yıllık Selçuklu mezarlığına rulo çim döşendi!
Önceki haberYangınların nedeni 50 yıldır süren yanlış ağaçlandırmalar mı?
Sonraki haberAmazon Ormanları uzaydan görüntülendi
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.