850 delege ile kurultay yapılıyor

CHP’nin 16. Olağanüstü Kurultayı Ankara Arena Kapalı Spor Salonu’nda yapılıyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak 1247 delegenin 850’sinin kurultaya geldiğini açıkladı. Muhalifler, kurultayın toplanmaması için gerekli delege sayısı olan 624’ün bulunamaması için kurultaya katılmama yolunu seçmişlerdi. Bu sonuç 400’e yakın delegenin kurultaya gelmediğini gösteriyor.

İLK SÖZLERİ

Kılıçdaroğlu, partisinin 16. Olağanüstü Kurultayı’nın yapılacağı Ankara Spor Salonu’na saat 10.35’te giriş yaptı. Eşi Selvi Kılıçdaroğlu ve bazı parti yöneticileriyle kurultay salonuna giren Kılıçdaroğlu, kalabalık nedeniyle zaman zaman yürümekte zorluk yaşadı.

Kemal Kılıçdaroğlu, salonun içerisinde tur atarak, kendisini ayakta alkışlarla karşılayan tribündeki delegeler ve partilileri, 10. Yıl Marşı eşliğinde selamladı. Kılıçdaroğlu, daha sonra tribünde ayrılan yerine geçti.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, ”Güzel bir kurultay yapacağız. Demokratik şölen olacak” dedi.

BAYKAL YOK

Kurultay salonunda, hazır bulunan eski Genel Başkanlar da anons edildi. Hikmet Çetin, Murat Karayalçın ve Altan Öymen, isimlerinin anonsunun ardından salonu selamladı. Kurultay’a gelip gelmeyeceği merakla beklenen Deniz Baykal ise halen salonda yok. Bu nedenle Baykal’ın ismi anons edilmedi.

Kurultay resmen açılmadan saatler önce izleyicilere ayrılan bölümler dolmuş durumda. Henüz açılış yapılmadan, Ankara Arena salonunda 35 bin kişinin giriş yaptığı kürsüden anons edildi.

SALONDAN NOTLAR

Salon, CHP’nin kırmızı ve beyaz renklerinin dışında, demokrasi ve barışın rengi olarak anılan mavi ile süslenmiş durumda.

Atatürk’ün göğsünde CHP rozeti taşıyan fotoğrafı ile CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kravatsız fotoğrafı salonun en görünür yerinde bulunuyor.

Onuncu Yıl Marşı salonda en çok söylenen marşlardan. Ayrıca, Zülfü Livaneli, Edip Akbayram, Cem Karaca ve Selda Bağcan’ın şarkıları da çalınıyor.

Öte yandan delegelerin oturacağı tribünlere parti bayrakları yerleştirilmiş durumda. Tribünler delege ve konuklar için hazırlanırken, onur konukları, yabancı temsilciler, medya mensupları için ayrı ayrı oturma bölümleri oluşturuldu.

Dışarıya konulan dev ekranla da halkın kurultayı an be an izlemesi sağlanıyor.

YENİ TÜZÜKTE NELER VAR?

Bu arada kurultay öncesinde tüzük taslağı da tamamlandı. Taslakta muhaliflerin 9 isteğinden 7’si yerine getirildi.

Hazırlanan taslakta muhaliflerin isteklerinde yer alan ve Genel Merkez’in ilk etapta soğuk baktığı ‘örgütlere hazine yardımından yüzde 40 pay verilmesi’ karara bağlandı.

Milletvekili adaylarını belirleme konusunda da tüzük taslağında yenilikler yapıldı. 550 milletvekili adayını belirlemede yüzde 10’un altında oy alınan iller hariç yüzde 15’lik merkez yoklaması ile adaylar belirlenecek. Böylece 63 milletvekilini Genel Merkez belirleyebilecek. Geri kalan bölgelerde ise milletvekili adayları için ön seçim yapılacak.

Parti Meclisi sayısı ise 80’den 60’a düşürüldü. Üzerinde tartışma yaşanan bir başka konu olan kadın kotası ise yüzde 25’den yüzde 33’e çıkarıldı. (NTV)

1333420cookie-check850 delege ile kurultay yapılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.