’90 gün olmazsa 42 olsun bari’

İngiltere’de İşçi Partisi hükümetinin Terörle Mücadele Kanunu’nda yaptığı değişiklikle gözaltı süresini 28 günden 42 güne çıkarılıyor.


Eski Başbakan Tony Blair, gözaltı süresini 90 güne çıkarmak istemiş fakat parti içinde de sert muhalefet ile karşılaşınca geri adım atmak zorunda kalmıştı. 2005 Kasım’ında, hükümetin 90 gün önerisini reddeden Avam Kamarası, 28 günde karar kılarak yasalaştırmıştı.


Blair’in koltuğuna oturan Gordon Brown ise Blair’in 90 günlük gözaltı süresini hayata geçirmek için parlamentoda kulis yapmayı sürdürdü. Muhafazakarlar ve polis lobisi gözaltı süresinin 90 gün olmasını savunurken, Liberal Demokratlar ve İşçi Partisi içindeki sol kanat karşı çıkıyor.


İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Indepent de ülke gündeminden bir türlü düşmeyen gözaltı süresi konusunda İŞçi partisinde 38 milletvekilinin kazan kaldırdığını ve 34 milletvekilinin Kanunu engellemek için yeterli olduğunu yazdı.


İçişleri Bakanı Jacqui Smith de parti içi muhalefet eden milletvekillerini ikna etmeye çalıştığını belirterek, “Uluslararası terörizm tehditine karşı ortak bir anlayış sözkonusu” olduğunu söyledi.


TÜRKİYE’DEN BİLE UZUN


Ülkedeki insan hakları kuruluşları 28 günlük gözaltı süresini bile uzun bularak 42 güne karşı çıkıyor. Basına göre yürürlükteki 28 günlük gözaltı demokratik ülkeler arasında en uzunu sayılıyor.


Londra merkezli insan hakları kuruluşu Liberty’nin yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, İngiltere’deki uygulamayı El Kaide kaynaklı saldırılara hedef olan üç ülke Türkiye, İspanya ve ABD ile karşılaştırdı. Liberty, “Oysa bu süre terör tehditindeki Türkiye’de 7 buçuk, İspanya’da 5 ve ABD’de 2 gündür…” açıklamasında bulundu.


FOTOĞRAF (Faruk Eskioğlu çekti): Başbakan Gordon Brown



 

809150cookie-check’90 gün olmazsa 42 olsun bari’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.