Ağaç kesilmesine tepki gösterdiler, yargılanıyorlar!

Antalya’nın Kaş ilçesinde ağaç kesilmesini protesto eden basın açıklaması yaptıkları için haklarında dava açılan altı dernek yöneticisinin yargılanmasına başlandı. Kaş Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen dava, dernek yöneticilerinden ikisinin duruşmaya katılmaması nedeniyle 5 Ekim 2011 tarihine ertelendi.

AĞAÇ KESİLMESİNİ PROTESTO ETMEK SUÇ OLDU

Antalya’nın Kaş ilçesinde, Cumhuriyet Meydanı’ndaki restoranın önünde bulunan 20 yıllık benjamin ağacının bir gece yarısı kesilmesiyle birlikte başlayan tartışma kamuoyunun tepkisini çekmişti. Meydandaki ağacın kesilmesine tepki gösteren Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği yöneticileri, olayı protesto etmek için bir basın açıklaması yapmışlar, kesilen ağacın yerine de yenisini dikmişlerdi. Ancak ağaç kesimini protesto etmek için 1 Nisan tarihinde yapacakları basın açıklamasını duyurmak için bir el ilanı bastırarak bir gün önceden ilçe meydanında dağıtan dernek üyeleri hakkında soruşturma başlatılmış, ardından da “Düzenleme Kurulu Başkan ve Üyelerinin İsim ve İmzalarını Taşımayan Propaganda Vasıtası Hazırlamak” suçlamasıyla dava açılmıştı.

Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mustafa Eriş ile birlikte derneğin beş yöneticisinin yargılandığı davanın ilk duruşmasına Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Munise Ozan, Ahmet Resul Topal, Dilek Diker ve Can Kahvecioğlu katıldı.

‘BASIN AÇIKLAMASI YAPMAK İZNE TABİ DEĞİL’

Duruşmada ifade veren dernek yöneticileri, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan kamuya ait alandaki benjamin ağacının kesilmesine karşı kamuoyunda çevre duyarlılığı yaratmak amacıyla bir basın açıklaması yapma kararı aldıklarını ve bu kararı derneğin karar defterine kaydettiklerini belirttiler. Turizm tanıtma derneği olarak ağaç kesilmesine karşı olduklarını belirten dernek yöneticileri, basın açıklaması yapma ve çelenk konulmasıyla ilgili olarak Kaş Emniyet Müdürlüğü yetkilileriyle görüştüklerini, basın açıklaması yapmak ve çelenk koymanın izne tabi olmadığı yanıtını aldıklarını da belirterek, yaptıklarının suç olmadığının Emniyet yetkilileri tarafından da ifade edildiğini söylediler.

‘BİZ GÖSTERİ YAPMADIK, FİDAN DİKTİK’

Savcı’nın iddianamesinde yapılan basın açıklaması metninde ‘protesto’ sözcüğü geçtiği için, bu amaçla bir toplantı yaptıkları, toplantı ve gösteri yürüyüşleri için, 24 saat önceden mülki amirden izin alınması gerektiğinin belirtildiğini ifade eden dernek yöneticileri, “Oysa biz toplantı ve gösteri yapmadık. Bir basın açıklaması okuduk ve kesilen ağacın bulunduğu yere çelenk bırakıp, yerine yeni fidanlar diktik. Zaten fidanları da biz değil, belediye görevlileri dikti. Lokantanın bir masa fazla koyabilmesi için 20 yıllık ağaç kesilmesine göz mü yummalıydık?” diye konuştular.

‘DUYARLILIĞI EYLEME DÖNÜŞTÜRENLER CEZALANDIRILIYOR’

Kaş Çevre Platformu, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Antalya Şubesi, Eğitim-Sen üyeleriyle, Kemer ve Çukurbağ köyü Muhtarlarının yanısıra Kaşlı turizmcilerin de katılımıyla duruşma öncesinde hükümet konağı önünde yapılan basın açıklmasında konuşan TTKD Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz, “Bundan 15 gün önce gerçekleşen Dünya Çevre Günü kutlamalarında nutuklar atılırken çevreye duyarlılığı eyleme dönüştürenler bugün yargılanıyor. Kaş meydanında kesilen ağacın yerine fidan dikmek suç olarak görülüyor, dava haline getiriliyor. Çevreye gösterilen duyarlılık, desteklenmesi gerekirken, ağacı kesen bakış değer ve destek buluyor. Anayasa’ya göre herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Üstelik çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların görevidir” dedi.

Kaş’ta ağacı kesene değil, tepki gösterenlere dava açılması, çevre duyarlılığının cezalandırılması olarak yorumlanıyor. Davadan çıkacak sonuç Kaş’ta merakla beklenirken, ağacı kesenler hakkında yürütülen soruşturmanın henüz davaya dönüşüp dönüşmediği bilinmiyor.

1529790cookie-checkAğaç kesilmesine tepki gösterdiler, yargılanıyorlar!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.