Ağaçlar, kuşlar bir de dostları unutmadı…

Anma törenine Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Canan Öztoprak’ın yanı sıra, öğrenciler,  Karamustafa’nın ailesi ve sevenleri katıldı.


Törende konuşma yapan KTEV Mütevelli Heyeti Üyesi Emine Erk, Zehra Karamustafa’nın doğaya, yeşile, bitkilere duyduğu sevgiye ve bonkörlüğüne vurgu yaparak, kendi kısıtlı imkânlarıyla 6 bin ağaç yetiştirerek bunları KTEV’e bağışladığını anlattı.


Koruluğun bir ekoloji merkezine dönüşüp amacına ulaşması için projeler üzerinde çalışıldığını söyleyen Erk, alanda çeşitli faaliyetler düzenlenmesi ve koruluğa ulaşımın daha da kolaylaştırılması gerektiğini ifade etti.


Yapılan anıt hakkında bilgiler de veren Erk, anıtın mimar Hasan Erhan tarafından arazinin şeklini yansıtacak şekilde yapıldığını, yeşil renkli kısmının koruluğun canlılığını, kenarlarındaki sarı çerçeveninse dıştaki verimsiz araziyi anlatmakta olduğunu, ortasındaki küreninse merhumenin çardak altında sürekli oturduğu yeri temsil etmekle beraber, Karamustafa’nın küllerinin bir kısmını da içinde barındırdığını söyledi.


KARASALİH
Metin Karasalih,  teyzesi olan Zehra Karamustafa’nın yurtdışında olduğu zamanlarda Kıbrıs’tan hiç kopmadığını, 1995 Girne Dağları Yangını’ndan sonra adaya gelerek ülkeyi yeşillendirmeye katkı koyduğunu söyledi.


Karamustafa’nın yaşadığı çeşitli sağlık sorunlarına rağmen İngiltere’de fast-food dağıtımı yaparak para kazandığını ve koruluğu bu şekilde oluşturduğunu anlatan Karasalih, koruluğun bugünlere gelebilmesi için üç yıl boyunca fidanların tankerlerle sulandığını belirtti.


Karasalih, teyzesinin amacının Kıbrıs’ta yetişen tüm bitkileri bir yerde toplamak olduğunu söyleyerek, buranın özel günlerde öğrenciler tarafından ziyaret edilebilmesi için yol ve ulaşım sorunlarının çözülmesi gerektiğini söyledi.


Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Canan Öztoprak ise konuşmasında bakanlığın koruluk için yaptığı katkının Zehra Karamustafa’nın yaptıkları yanında oldukça küçük kaldığını belirterek, bölgenin uzaktan bakıldığında dahi “imkânsız gibi görülen şeylerin başarılabileceğini” gösterdiğini dile getirdi.


Okul gezilerinde öğrencilerin koruluğu ziyaret etmesi gerektiğini söyleyen Öztoprak, başlangıcından bugüne koruluk için yapılan tüm çalışmaları bir kitap haline getirme çabasında olduklarını ve öğrencilere ormanların nasıl korunması gerektiğinin de anlatılması gerektiğini söyledi.


Bayraktar Türk Maarif Koleji öğrencilerinden İsmet Amca ve Çisem Sedatgil’in şiir okumasının ardından tören son buldu.

682180cookie-checkAğaçlar, kuşlar bir de dostları unutmadı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.