‘AB Anayasa’sı 1789 devrim kızı gibi’

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, dün televizyona çıkarak, halktan 29 Mayıs’ta yapılacak Avrupa Anayasası referandumunda ‘evet’ oyu kullanmalarını istedi, anayasa metnini ‘1789 Fransız Devrimi’nin kızı’ olarak nitelendirdi.

Le Figaro gazetesi Chirac’ın şu sözlerini, “Anayasayı kabul etmezsek, geçmişe takılı kalırız. Bu Fransa için mümkün olan en iyi çözüm” diye aktardı.

İsviçre’de yayımlanan Le Temps gazetesi de, Chirac’ın son çıkışı hakkında şu yorumda bulundu;

“Cumhurbaşkanı Chirac, Avrupa yanlısı kampanyanın hala lideri olduğunu göstermek ve referandum zaferinden kendisine paye biçmek istiyor. Chirac, Fransa’nın büyüklüğü kartını oynuyor ve anayasanın Fransa’nın Avrupa’daki etkisini güçlendireceğini vurguluyor. Cumhurbaşkanı, ulusal gururu okşadı ve argümanlarına biraz da tutku ekledi.”

HAYIR’CILARIN DURUMU

Paris’te yayımlanan Le Nouvel Observateur’de yer alan bir yorumda da, Avrupa Anayasası lehine görüşler belirtilirken, medyada anlaşmaya karşı çıkanların sesinin duyurulmamasının ters etki yaratabileceği uyarısında bulundu.

‘Hayır’ kampının televizyon kanallarında boy gösteremedikleri ve bu nedenle mesajlarını internet üzerinden yaydıklarının belirtildiği yazı şöyle devam ediyor:

“‘Evet’çiler, insanların kuşkuyla yaklaştığı medyaya hakim. ‘Hayır’cılar ise, halkın daha çok saygı duyduğu alternatif yayın organlarında boy gösteriyor. Dolayısıyla, tartışmayı aydınlık bir rasyonel zemine taşımak ‘evet’ diyeceklerin de çıkarına olacaktır.”

1105230cookie-check‘AB Anayasa’sı 1789 devrim kızı gibi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.