AB Anayasasına ‘Hayır’cılar artıyor

Kamuoyu araştırma kurumu NIPO tarafından yapılan son ankete göre, halkın yüzde 54’ü AB anayasasına “hayır” diyecek. Anayasaya “evet” oyu vereceklerini bildirenlerin oranı ise yüzde 27. Daha önce aynı kurum tarafından yapılan kamuoyu yoklamasında, anayasaya “hayır” diyeceklerin oranı yüzde 38, “evet” oyu vereceklerin oranı da yüzde 26 olarak belirlenmişti.

Anayasaya “hayır” diyeceklerin yüzde 94’ü AB’nin hızlı genişleme politikasını onaylamadığı için, yüzde 58’i de Balkenende hükümetini protesto amacıyla bu yönde oy kullanacağını belirtti. 

Anketi yanıtlayanların büyük bir çoğunluğu da AB anayasasına karşı çıkma gerekçesi olarak, avronun yürürlüğe girmesini gösterdi.

Ankete göre, AB anayasası için yapılacak halkoylamasına katılım yüzde 38 dolayında olacak.

Anketi yapan kuruma göre ise Hollanda halkının hala önemli bir bölümü oy verme ve hangi yönde oy kullanma konusunda kararsız.

BAŞBAKAN KAYGILANMIYOR

Öte yandan Başbakan Jan Peter Balkenende, AB anayasasına “hayır” oyu vereceklerin oranındaki artışın, kendilerini kaygılandırmadığını bildirdi.

Balkenende, De Volkskrant gazetesine verdiği demeçte, kamuoyu yoklamalarında belirlenen sayıların “anlık saptamalar” olduğunu belirterek, “Çekinmeye gerek yok” dedi.

Kısa süre içinde Hollanda halkının büyük çoğunluğunu sandık başına çekecek  kararlı bir kampanyayla “evet” sayısının “hayır”ları geçeceğini söyleyen Balkenende, bu konuda iyimser olduğunu kaydetti.

Başbakan Balkenende, Hollanda’daki anayasa oylamasından “hayır” çıksa dahi, AB genelinde anayasanın konumunu değiştirmeyeceğini ifade etti.

“Hollanda’dan ‘hayır’ çıkarsa dünya batmaz, ama AB içinde bir yavaşlama olur, çünkü 25 ülkenin de onayı gerekiyor. Bu da bizim lehimize olmaz” diye konuşan Balkenende, Hollanda’nın anayasaya “hayır” demesinin ekonomik sonuçlarını ülkesi açısından çok önemli bulduğunu kaydetti. 

Hollanda’da 1 Haziran’da yapılacak halkoylamasının sonucu bağlayıcı olmayacak, yalnızca istişare özelliği taşıyacak. Son kararı parlamento verecek.

1106640cookie-checkAB Anayasasına ‘Hayır’cılar artıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.