AB Bütçesi’nde İngiltere kazıklandı mı?

İngiltere ulusal basını, birliğin 2007-13 bütçesi üzerinde uzlaşmaya varılan zirvede, Başbakan Tony Blair’in, verdiği ödünler karşılığında sadece kağıt üzerinde kalabilecek vaatlerle yetinmek zorunda kaldığı görüşünde birleşti. İngiltere, geçen hafta Brüksel’de AB Bütçesi’nden 7 milyar Sterlin’lik özveride bulunmuştu.


BLAİR’E ELEŞTİRİ


The Times gazetesi, zirvede atılan imzaların mürekkebi kurumadan Fransa ve İrlanda’nın birlikten aldığı tarım fonlarına halel getirecek herhangi bir anlaşmayı veto tehdidinde bulunduğunu yazdı.


The Times şu yorumda bulundu:


“Fransa, birlik bütçesinden toplamda en fazla tarım teşviki alan ülke. Alınan teşvikler kişi başına göre hesaplandığında ise İrlanda birinci sırada. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve İrlanda Başbakanı Bertie Ahern, 2014’e kadar bu teşvikleri garantilediklerini, kesintinin ancak tüm üyelerin ‘Evet’ demesiye mümkün olacağını söylüyor. Bu açıklamalar, Blair için büyük darbe niteliğinde. Zira, Başbakan, İngiltere’nin bütçe katkı payı iadesinden aldığı 7 milyar sterlini, tarım teşviklerinin 2008’de gözden geçirileceği vaadiyle feda etti.”


The Daily Telegraph, zirveden sonra Chirac’ın aldığı zorlu kararlar nedeniyle Blair’i kutladığını belirterek “Başbakan’ın Chirac’tan duymak isteyeceği en son şey buydu” diye yazdı.


Ayrıca, The Daily Telegraph başyazılarında “Blair, Brüksel’deki ihanetinin bedelini ödeyecek” başlığıyla şu değerlendirmede bulunuldu:


“Blair’in Brüksel’de feda ettiği 7 milyar sterlin, İngiltere ve Galler’in polis bütçesinin toplamına eşit. Son seçimlerde Blair, 4 milyar sterlin vergi indirimi planlayan Muhafazakarlara tepki göstermiş, bunun kamu harcamalarını felce uğratacağını söylemişti. Blair, seçmenlerine ihanet etti. Bu kararı, her vergi artışı gündeme geldiğinde Blair’in yüzüne vurulacak.”


The Independent yazarı Bruce Anderson ise, “Blair, tarım politikasında reformu kabul ettirmeden bütçeye evet dememeliydi” diyerek şöyle devam etti:


“Blair AB dönem başkanlığını mutlu sonla bitirmek istedi. Bu yüzden Fransa’ya kapütülasyon verdi. Blair’in ahlaki direnme gücü olsaydı, demokrasinin kurallarının her zaman mutlu sonlara izin vermediğini anlardı. Eğer Blair, bir yandan İngiltere’nin çıkarlarını savunurken, diğer yandan üçüncü dünyaya yardımda ısrar etseydi belki zirvede anlaşma olmayacaktı ama Başbakan Brüksel’den daha saygın bir lider olarak dönecekti.  Blair Artık Avrupa’da zayıf bir lider olarak görülecek. Başbakan İngiltere’ye pahalıya mal olacak bir miras bırakıyor”


BÜTÇE’DE MERKELE OLUMLU PUAN


The Financial Times yazarlarından Wolfgang Munchau ise bütçe uzlaşmasında Almanya’nın yeni başbakanı Angela Merkel’in oynadığı role dikkat çekti. Yazar şu yorumu yaptı;


“Zirvenin en önemli sonuçlarından biri Almanya’nın AB’nin belirleyici gücü olarak ortaya çıkmasıydı. Uzlaşma, Merkel’in arabuluculuğuyla gerçekleşti. Ancak Merkel bunu bazılarının umduğu gibi Alman-Fransız ittifakını feda ederek değil, aksine bu ittifakın gücünü kullanarak gerçekleştirdi. Eski Avrupa’yla yeni Avrupa’yı ayıran hat artık kayboluyor. Merkel, Polonya için 100 milyon Euro ek yardım kopartarak kendini Varşova’nın müttefiki olarak kabul ettirdi. Polonya’yı Almanya ve Fransa’nın kollarına iten bütçe savaşı patlak verinceye kadar, Blair de aynı konumdaydı. Almanya, AB liderliği açısından Polonya’nın kilit önemde olduğunu biliyor.”


Macaristan’da yayımlanan Nepszadabag gazetesi de “Merkel Avrupa trenini yeniden rayına oturttu” derken, Alman Frankfurter Rundschau, “Merkel Avrupa sahnesine görkemli bir çıkış yaptı” diye yazdı.


Die Tageszitung’un yorumu ise şöyle:


“Merkel birçoklarını şaşırtarak Avrupa’yı gözyaşları vadisinden çıkartabilecek güçte olduğunu gösterdi. Merkel’e daha iş düşecek gibi görünüyor. Almanya Başbakanı Avrupa anayasasıyla ilgili müzakereleri de yeniden başlatabilir.”


Avusturya’da yayımlanan Der Standart ise bütçe anlaşmasıyla ilgili yorumunda Merkel’in bir gecede tüm Avrupa’nın umudu haline geldiğini vurgulayarak “Blair kabul etmemeliydi” diye yazdı.

786210cookie-checkAB Bütçesi’nde İngiltere kazıklandı mı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.