AB de “Esad’ın işi” dedi

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’le birlikte.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, AB dışişleri bakanlarının Vilnius’taki gayrı resmi toplantısının ardından açıklama yaptı.

AB temsilcisi Ashton, “Birçok farklı kanaldan gelen bilgiler Suriye’deki kimyasal saldırıyı teyit ediyor ve bundan rejimin sorumlu olduğu konusunda güçlü deliller sunuyor. Çünkü yeterli miktarda kimyasal silaha ve bunu hedefe ulaştıracak araçlara sahip olan sadece rejim” dedi.

Uluslararası toplumun aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu yüzlerce kişinin katledildiği kimyasal saldırıya seyirci kalamayacağını vurgulayan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Ashton, “Bu tür suçların kabul edilemeyeceğinin ve cezasız kalmayacağının net bir şekilde ortaya konması için açık ve güçlü cevap verilmesi kritik önemde” şeklinde konuştu.

Ashton, Suriye’deki kimyasal saldırıyla ilgili uluslararası bir askeri müdahale öncesinde BM raporunun beklenmesinden yana tavır alan Fransa’nın tutumunu desteklediklerini de ifade etti.

OBAMA İKNA ÇABASINDA

Rusya’nın St.Petersburg kentindeki G-20 zirvesinin ardından ülkesine dönen ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’ye askeri hareket için kongre üyelerini ikna çabasında. Suriye’ye askeri müdahalenin süre ve kapsamının sınır olacağını birkez daha vurgulayan Obama, Suriye’ye harekatın Irak ve Afganistan’a benzemeyeceğinin de altını çizdi.

Kongre üyelerini askeri harekatta ikna etmek için Obama’nın sayılı günleri kalmış durumda. 9 Eylül’de yaz tatilinden dönecek olan Kongre’nin önümüzdeki hafta içinde askeri harekat planını oylayabileceği belirtiliyor.

Yapılan son anketler kongre üyelerinin üçte birinin hala kararsız olduğunu gösteriyor. Kararını verenlerin çoğunluğu ise harekata karşı olduğunu söylüyor.

1395280cookie-checkAB de “Esad’ın işi” dedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.