AB de krize karşı kesenin ağzını açtı

AB gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 1,5’ine karşılık gelen teşvik paketinin 170 milyar avrosu üye devletlerin ulusal teşvik paketlerinin toplamı anlamına gelirken 30 milyar avrosu AB ortak bütçesinden ve Avrupa Yatırım Bankası kredilerinden aktarılacak.
Zirvede Almanya’nın ısrarıyla teşvik paketinin ”en az 200 milyar avro olması” yerine ”200 milyar avro civarında olması” konusunda uzlaşma sağlandı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ

AB zirvesinin diğer önemli gündem maddesi iklim değişikliği paketi de yumuşatılarak kabul edilirken elektrik üretiminde kömüre bağımlı olan Polonya ve Romanya gibi eski Doğu Bloku ülkeleriyle kilit sektörlerinin rekabet gücünü kaybetmesini istemeyen Almanya ve İtalya’ya önemli tavizler verildi.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun ”dünya üzerindeki en iddialı bağlayıcı iklim değişikliği paketi” olarak tanımladığı anlaşma, 1990 yılındaki düzeyi baz alınarak 2020 yılına kadar karbondioksit başta olmak üzere sera etkisi yaratan gazların salınımının yüzde 20 düşürülmesi, yüzde 20 enerji tasarrufu ve toplam enerji kullanımında yenilenebilir enerji payının yüzde 20’ye yükseltilmesini zorunlu hale getiriyor.

“TÜRKİYE ÖZEL FIRSATLAR SUNUYOR”

Öte yandan AB zirvesine sunulan ”(Askeri) Kapasitenin Güçlendirilmesi Deklarasyonu”nda, mevcut ve gelecekteki tehditlere cevap verebilmesi için ”gelecek yıllarda AB’nin büyük bir operasyonda, 60 gün içinde 60 bin askeri konuşlandırma kapasitesine ulaşması gerektiği” vurgulanarak, AB’nin yakın coğrafyasındaki sorunların çözümünde ”bölgesel oyuncuların bir araya getirilmesi gerektiği” anlatıldı.

 Belgede, ”Türkiye, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan ve Katar bölgede artan oranda önemli rol oynuyor. Medeniyetler İttifakı yoluyla yapılan da dahil olmak üzere Türkiye ile birlikte çalışmak özel bir fırsat sunuyor” deniliyor.
 

1183290cookie-checkAB de krize karşı kesenin ağzını açtı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.