AB ekonomisi ABD’nin 21 yıl gerisinde

8-9 Mart’taki AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi öncesinde Avrupa Odalar Birliği’nin (Eurochambers) Atlantik’in her iki yakasını karşılaştıran araştırmasında AB ekonomisi, kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) bakımından ABD’nin 21 yıl gerisinde kaldı.

“AB’nin yanlış yolda olduğuna ve küresel rakiplerine karşı pozisyon kaybettiğine” dikkat çekilen araştırmada, AB ekonomisindeki gerileme rakamlarla ortaya konuluyor.

Buna göre AB, 2006 yılı sonu itibariyle kişi başına düşen GSYİH açısından ABD’nin 1985 yılındaki rakamlarını tutturabilirken, istihdam oranında (çalışma çağındaki insanlardan istihdam edilenler) ve kişi başına düşen Ar-Ge yatırımlarında ABD’nin 28 yıl gerisinde bulunuyor.

AB ayrıca ABD’nin, çalışan başına verimlilikte 17 yıl, saat başına verimlilikte 8 yıl ve kişi başına internet kullanımında 4 yıl gerisinde kalıyor. Ekonomik alanda AB ve ABD arasındaki farkın geçen her yıl açılmaya devam ettiği uyarısında bulunan Eurochambers, AB ekonomisinin her yıl yüzde 8’in üzerinde büyümesi halinde bile 2010 yılında, ABD’nin 2005 yılındaki kişi başına düşen GSYİH rakamını ancak yakalayabileceğine işaret ediyor.

Süreci tersine çevirmek için, TOBB’un da üyesi olduğu Eurochambers’in AB liderlerine önerileri arasında, ülkelerin kendi şirketlerine korumacılıktan vazgeçmeleri, Amerikan araştırma üniversitesi Massachusetts Institute of Technology’ye (MIT) rakip olacak Avrupa Teknoloji Enstitüsü’nün (EIT) bir an önce hayata geçirilmesi, Avrupa sosyal modelinde reform yapılması, bürokrasinin azaltılması, küresel ısınmayla mücadele için enerjide bağlayıcı hedefler konulmaması ve işleyen iç pazara zarar verilmemesi gibi unsurlar bulunuyor.


 
 

1147280cookie-checkAB ekonomisi ABD’nin 21 yıl gerisinde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.