AB enerjide uzlaştı

Brüksel’de yapılan AB zirvesinde, 2020 yılına dek AB’de tüketilen enerjinin yüzde 20’sinin güneş, rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması taahhüdünde bulunuldu.

Anlaşmaya göre, AB’ye üye 27 ülke bu hedefi nasıl tutturacaklarına kendileri karar verecek.

AB’ye yeni üye olan Doğu Avrupa ülkeleri, kömürden rüzgâr, güneş ya da dalgalardan yararlanılarak elde edilen enerjilere dönmek için çok harcama yapmaları halinde, ekonomik büyümelerinin bundan olumsuz etkileneceği uyarısında bulunmuştu.

Anlaşmada nükleer enerjinin yenilenebilir enerji kaynakları arasında gösterilip gösterilmediği netlik kazanmadı.

İngiltere Başbakanı Tony Blair, anlaşmanın “AB’yi iklim değişikliğiyle mücadelede liderlik konumuna taşıyan büyük bir adım” olduğunu ifade etti.

AB zirvesinde karbon salımlarını 2020 yılına kadar 1990 yılındaki seviyenin yüzde 20 altına çekme konusunda da anlaşıldı.

İngiltere Başbakanı Tony Blair kararlı hedefler belirlenmesinin, Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Hindistan gibi ülkelerin kendi sorumluluklarını anlamalarına yardımcı olacağını ifade etti.

Zirve öncesinde bir açıklama yapan AB dönem başkanı Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel, Avrupa’nın önünde bir şans bulunduğunu ve küresel ısınmayla mücadelede bir örnek oluşturmaları gerektiğini söylemişti.

Fransa ve çoğunluğunu Doğu Avrupa ülkelerinin oluşturduğu diğer 10 üye, ulusal enerji politikalarını değiştirmeye zorlayacağı gerekçesiyle yenilenebilir enerji konusunda zorunlu hedefler konulmasına sıcak bakmıyordu. (BBC)

 

1147480cookie-checkAB enerjide uzlaştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.