AB, Çin’e silah satmaktan vazgeçiyor

AB üyelerince Çin’e uygulanan silah ambargosunu kaldırma planları  Avrupa’da ateşli bir tartışma yaratmıştı. Avrupa medyası, Washington’dan gelen “Asya’da dengeleri bozmama” uyarıları ardından ambargoyu kaldırma planlarının rafa kalktığı ortak görüşünde…

Almanya’da yayımlanan Süddeutsche Zeitung, Avrupa Birliği’nin Çin’e yönelik ambargoyu kaldırması için yeterince iyi bir neden olmadığını savunurken, Der Tagesspiegel, Paris ve Berlin yönetimlerinin ambargonun kalkması talebinde gitgide yalnız kaldığını yazdı.

Der Tagesspiegel, şu yorumu yaptı:

“Fransa ve Almanya gibi küresel iddiaları olan Avrupa devlerine, Asya’da küresel bir sorumluluk taşımak gerektiğini İsveç ve Belçika gibi küçük üyelerin anımsatması utanç verici.”

Financial Times, Washington’un Çin’i sınırlamaya çalışmak yerine diyaloga girmesi gerektiğini savunarak, şu yorumu yaptı:

“Orta Doğu’da yapılan hatalar, Çin’in yükselişi karşısında izlenecek tavrı yanlış seçmenin yanında, hiç kalabilir” uyarısında bulundu. İngiltere’de yayımlanan Daily Telegraph ise AB’yi iki yüzlülükle suçlayarak, “AB, Çin’e uygulanan silah ambargosu konusunda hem beceriksiz hem ilkesiz davrandı. Ambargoyu kaldırma girişimini, bunu mantıksız bulan Chirac başlattı, Avrupa’dan Çin’e en büyük ihracatçı olan Almanya destekledi. İngiltere Dışişleri Bakanı Straw ise benzer yaptırımlara tabi olan Burma ve Zimbabve ile Çin’i aynı kefeye koymanın ‘uygunsuz’ olacağını savundu. Ancak, Çin’de, yaptırıma gerekçe olan Tianenmen Katliamı’ndan bu yana ülkede insan hakları konusunda bir değişiklik olmadı ve ülke Tayvan’a karşı saldırgan tavrını sürdürdü.”


 

1101580cookie-checkAB, Çin’e silah satmaktan vazgeçiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.