AB kaçak işçilere karşı sertleşiyor

Görüşülen önerilerin kabul edilmeleri halinde, kaçak işçi çalıştıran işverenler hapis cezasına çarptırılabilecek.

Komisyon ayrıca kuralları ihlal ettiğinden şüphelenilen işyerlerine düzenlenen polis baskınlarının sayıca artırılmasını istiyor.

Avrupa Birliği’nin adaletten sorumlu komisyon üyesi Franco Frattini’ye göre Avrupa’daki işgcünün yaklaşık yüzde 16’sının kaçak olarak çalıştığını söylemişti.

Yüzbinlerce işçinin gerekli evrak çıkarılmadan çalıştığı tahmin ediliyor. Kaçak göçmenlerin çalışma koşulları ise kendi hayatlarını güçleştiren hatta riske atan bir hal alabiliyor. Bir süre önce İngiltere’de midye toplayan 21 Çinli boğularak ölmüştü. Kaçak işçi çalıştıran bir kişi için kabuklu deniz hayvanları toplayan bu insanlar, gelgit sırasında boğularak can vermişti.

BBC’ye göre; Kaçak işçilerin hem çok daha ucuza çalışıyorlar hem de vergi, sigorta gibi ek maliyetleri olmaması işverenler için cazip geliyor… Üstelik şimdiye dek Avrupa’nın bir çok yerinde bu suçu işlediği belirlenen şirketlere verilen cezalar da caydırıcı olmaktan uzak.

Komisyon şimdi bu cezaları artırmanın peşinde ancak bazı üye ülkelerin, Avrupa Birliği’nin ceza hukuku’na müdahale etmeme ilkesini gerekçe göstererek önerilere karşı çıkmaları mümkün. (BBC)

1151030cookie-checkAB kaçak işçilere karşı sertleşiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.