AB Küba’nın adımından memnun

Küba ile AB arasındaki kriz yumuşama sürecine girdi. Avrupa Birliği’nin bir sözcüsü, Küba’nın kararını “doğru yönde atılmış bir adım” olarak niteledi.

2003 yılında Küba ile AB arasındaki ilişkiler AB üyesi bazı ülkelerin büyükelçiliklerinin Havana’daki resepsiyonlara Kübalı muhalifleri de davet etmeleri üzerine kopmuştu.

Büyükelçiliklerin bu tavrının nedeni ise, Küba’nın 75 muhalifi tutuklayarak cezaevine koyması olarak açıklanmıştı.

Havana yönetimiyle ilşikileri kopan ülkeler ise Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, Avusturya, Yunanistan, Portekiz idi.

Küba ile AB son 20 aydır alışılmadık bir diplomatik gerilimin tarafları oldular.

‘Kokteyl Savaşları’ olarak anılan bu gerilim, Avrupa Birliği’nin Kübalı muhalifleri, davetliler listesine dahil edilmesi kararı üzerine tetiklendi.

Muhalifleri ”Amerikan yönetiminin paralı askerleri” olarak niteleyen Küba yönetimi AB ülkelerinin davetli listesiyle ilgili bu düzenlemesini hakaret olarak algılamış, yanıt olarak da, Avrupalı büyükelçiliklerle resmi ilişkilerini sona erdirmişti.

Ancak son dönemde gerilimde bir yumuşama gözleniyor. Geçen ay, Avrupa Birliği bir uzlaşma yolu önerdi. Bu kapsamda, resepsiyonlara muhalif ya da hükümet yetkilisi hiç kimse çağrılmayacak.

KÜBA MEMNUN

İspanya’yla ilişkiler geçen günlerde normelleşme yoluna girmişti, şimdi, İspanya’nın yanına bu sekiz ülke de eklenmiş oluyor.

Küba’ya karşı daha sert bir politika izleyen Polonya Hollanda ile Çek Cumhuriyeti bu yumuşama sürecinin dışında kaldı.

Kübalı muhalifler ise, AB’nin yeni yaklaşımından hayal kırıklığına uğradıklarını vurguluyorlar.

Önde gelen Kübalı muhaliflerden Oswaldo Paya, “Avrupa Birliği kokyetle bizi bir dayanışma gösterisi olarak davet etmişti. Küba’daki değişim Küba halkına bağlı” dedi.


 

1097250cookie-checkAB Küba’nın adımından memnun

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.