AB Konseyi, Polonyalıları üzdü!

AB Konseyi, Şengen bölgesinin genişlemesi çalışmalarını merkezi Strasburg’da bulunan Şengen Enformasyon Sistemi SIS-2 elektronik arama sisteminde meydana gelen arıza nedeniyle iki yıl erteleme kararı aldı.

Enformasyon Sistemi SIS-2’nin, polis tarafından aranan kişiler ve çalıntı araçlarla ilgili bilgilerin depolanması amacıyla kullanılacağı belirtiliyor.

Şengen sınırlarının genişlemesi çalışmalarının 2007 yılında tamamlanması beklenirken,genişlemenin erlenmesi aralarında Polonya’nın da bulunduğu toplam sekiz yeni AB üyesi ülkede hayalkırıklığı yarattı.Malta ve Kıbrıs, Şengen bölgesi sınırları dışında kalacağı belirtiliyor.      

Öte yandan, bazı AB diplomatları, genişlemenin teknik nedenlerden değil,eski Şengen üyesi ülkelerin son zamanlarda hızla artan göçten duydukları kaygıdan dolayı ertelendiğini iddia ediyor.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Polonyalı AP Milletvekili Pawel Piskorski, “Entegrasyon sürecini çeşiyli nedenler üreterek ertelemeye çalışan Avrupalı kurumlarla büyük bir sorun yaşadığımızı düşünüyorum”diye ifade etti.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Friso Roscam Abbing de, Şengen’in genişlemesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Erteleme kararı nedeniyle milyonlarca Polonyalı tatil ve iş seyehatinin bir bölümünü yine sınırlarda oluşan kilometrelerce uzunluğundaki kuyruklarda geçirecek 


ŞENGEN ANLAŞMASI?

Anlaşmaya taraf olan ülkelerin sınırlarının kaldırılmasını düzenliyor. Anlaşmaya göre, ülke sınırlarını daha çok güvenilir kılmak için, Şengen alanının dış sınırları daha etkin bir şekilde kontrol edilecek. Bu ülkelerinin güvenlik birimleri, daha yoğun bir şekilde birlikte çalışacaklar. Bu çalışmanın çekirdeğini kısaca SIS olarak adlandırılan elektronik arama sistemi oluşturuyor. Bu bilgisayar sistemi ile aranan şahıs veya nesneyle ilgili bilgilere anında ulaşılabiliyor. SIS sistemi, aynı zamanda, Şengen ülkelerine giriş yasağı konulmuş veya girme hakkı olmayan kişilerin belirlenmesinde kullanılıyor.

Anlaşmaya göre üye ülkelerin yurttaşları Şengen sınırları dahilinde özgürce hareket etme hakkına sahipler. Anlaşmaya karşı çıkanlar, bu “özgürlüğün”, polis tarafından aranan insanların işini kolaylaştırdığını ileri sürüyorlar.

 

1136810cookie-checkAB Konseyi, Polonyalıları üzdü!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.