AB liderleri teşvik paketi çağrısını reddetti

AB bahar zirvesi öncesinde iş dünyası ve sendika temsilcileriyle bir araya gelen Barroso, AB’nin 2008 ve 2010 yılları için öngördüğü yaklaşık 400 milyar avroluk teşvik paketini uygulamasını isteyerek, “Bunun yeterli olmadığını söylemek güven artırmayacak” dedi.

Barroso, “(Mevcut teşvik paketi) çok büyük bir çaba. O halde şimdiden yeni planı konuşmak yerine üzerinde uzlaştığımız planı uygulayalım” diye konuştu.

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek ise yeni teşvik paketini “zehirli düşünce” olarak nitelendirdi.

AB gelecek dönem başkanı İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, AB’nin mevcut teşvik paketinin yetersiz olduğunu savunan ABD’yi eleştirerek, ”Tüm sorunları vergi verenlerin parasıyla çözemezsin. ABD’nin devasa (bütçe) açığı dünyanın tüm kredi piyasalarındaki kaynağı aldığı için sorun oluşturuyor” diye konuştu.

AB’nin 2010 sonuna kadar yarısı doğrudan ve yarısı işsizlik maaşı gibi sosyal desteklerdeki artışla küresel krizle mücadele için 400 milyar avro harcaması bekleniyor. ABD Başkanı Barack Obama ve Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, AB’nin çabalarını “yetersiz” bularak gelişmiş ülkelerin teşvik için daha fazla kaynağı seferber etmesi gerektiğini ileri sürmüştü.

Bu arada Almanya Başbakanı Angela Merkel, Brüksel’e hareketinden önce parlamentoda yaptığı konuşmada, küresel krize karşı alınan mevcut önlemlerin sonuçlarının beklenmesini isteyerek, “Vaat yarışına girmek durumu sakinleştirmeyecek” uyarısında bulundu.

AB içinde küresel krizden daha sert etkilenen İngiltere ve İspanya ise ekonomiyi teşvik için daha fazla kaynak ayrılmasını savunuyor.

1191700cookie-checkAB liderleri teşvik paketi çağrısını reddetti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.