AB liderlerinin gündeminde ‘telekulak’ var

Son olarak dün, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in cep telefonu görüşmelerinin Amerikan istihbaratı tarafından dinlenmiş olabileceği iddiaları gündeme gelmişti.

Bu iddialar üzerine Merkel’in ABD Başkanı Barack Obama’yı arayarak bir açıklama istediği bildirildi.

Bugünse Amerika Birleşik Devletleri’nin Berlin Büyükelçisi, konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, milyonlarca Fransız vatandaşının telefonlarının dinlendiği iddiaları ardından konunun AB liderler zirvesinin gündemine alınması için baskı yapıyor.

Diğer liderlerinde bu zirvede, Amerikan istihbaratının çalışmalarıyla ilgili olarak Washington’dan açıklama talep edecekleri ifade ediliyor.

Angela Merkel’in sözcüsü Almanya liderinin bu tür uygulamaları ‘kesinlikle kabul edilemez’ gördüğünü söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney yaptığı açıklamada “ABD, Almanya Başbakanı Merkel’in haberleşmelerini izlemiyor ve izlemeyecek” dedi. Ancak geçmişteki istihbarat çalışmalarına açıklık getirmedi.

Carney, Washington yönetiminin, Almanya, Fransa ve Latin Amerika’daki diğer bazı ülkelerin ABD istihbaratının faaliyetleriyle ilişkin kaygıları üzerine bir inceleme yapıldığını söyledi.

Bu kadarı artık yeter

Avrupa Komisyonu’nun iç piyasalar ve hizmet sektöründen sorumlu üyesi Michel Barnier, son telekulak iddiaları ardından BBC’ye yaptığı açıklamada “Bu kadarı artık yeter” dedi.

Avrupa Birliği’nin deneyimli siyasetçisi, Amerika Birleşik Devletleri’ne olan güvenin sarsıldığını ve Washington yönetiminin bu iddialara tatmin edici bir yanıt vermesi gerektiğini ifade etti.

Göçmenler de gündemdeAB liderler zirvesinin gündemindeki diğer konular arasında ekonomi ve göçmenler konusu da var.

Avrupa ekonomilerinin krizden çıkması ve büyümesi için önemli bir adım olarak görülen ‘dijital ekonomi inisiyatifi’ de tartışılacak konular arasında.

Liderler, tüm Avrupa’da şirket ve iş yerlerinin dijital teknolojinin getirdiği kolaylıklardan mümkün olduğu kadar yararlanabilmesi için gereken düzenlemelerin yapılması ve bürokrasinin azaltılması konularını değerlendirecek.

Son dönemde yaşanan trajediler ve çok sayıda can kaybının ardından göçmenlerin durumu da bu toplantının gündeminde.

Avrupa Komisyonu, göçmenler konusunda daha planlı ve düzenli önlemler alınması için üye ülkelere çağrıda bulunmuştu.

Komisyon, Almanya, Fransa ve İsveç’in en fazla mülteci kabul eden ülkeler olduğunu, göçmenlerin kabulü konusunda daha dengeli bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyor.

Brüksel’deki gözlemciler, Eurosur adı verilen yeni izleme ve takip sistemi devreye girene ve ne kadar etkili olduğu görülene kadar liderlerin bu konuda sadece işbirliği sözü vereceklerini ancak bu aşamada daha fazla para ya da kaynak ayırmayı kabul etmeyeceklerini ifade ediyor.

1399690cookie-checkAB liderlerinin gündeminde ‘telekulak’ var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.