AB: İran seçimleri adil ve serbest değil

İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi, devlet televizyonunda katıldığı canlı yayında, oy sayım işleminin devam ettiğini belirtti ve şimdiye kadar sayılan oylara göre, 178 milletvekilinin kesinleştiğini bildirdi.

Purmuhammedi, sayılan oyların yüzde 70’ini muhafazakarların, yüzde 30’unu ise reformcu ve bağımsızların aldığını belirtti.

İçişleri Bakanı Purmuhammedi’nin verdiği bilgilere göre, muhafazakarlar 125, reformcular 49, bağımsızlar da 4 sandalye kazandı.

Çeşitli bölgelerde 30 milletvekilinin seçimi ise adaylardan hiçbirinin kullanılan oyların yüzde 25’inden bir fazlasını alamaması nedeniyle ikinci tura kaldı. Milletvekili seçilemeyen bölgelerde en fazla oyu alan iki aday, Mayıs ayına kadar yapılacak ikinci turda yarışacak.
 Bu arada, yarı resmi Fars haber ajansının bildirdiğine göre, başkent Tahran’da oy sayım işlemi başladı ve ilk verilere göre de 30 milletvekilliğinden 25’ini muhafazakarlar, 5’ini de reformcular kazandı.

İran’da adaylar seçime bireysel katıldıkları için kazananların hangi gruba ait olduğunu belirlemek oldukça zor. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad yanlıları da Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bager Galiba yanlıları da muhafazakar olarak adlandırılıyor. Ancak Ahmedinejad yanlıları aşırı muhafazakar, Galibaf yanlıları ise ılımlı muhafazakar olarak biliniyor. Seçilen 125 muhafazakar milletvekilinden kaçının Ahmedinejad, kaçının Galibaf taraftarı olduğu da belli değil.

İran halkı dün, 8. meclisin 290 üyesini belirlemek için sandık başına gitmişti.

MUHAFAZAKAR ADAYA PROTESTO

Bu arada, ülkenin kuzeyindeki Gilan eyaletine bağlı Taleş şehrinde, seçimi muhafazakar adayın kazandığının açıklanmasına tepki gösteren reformcular, sonuçları protesto etti ve bazı kamu binalarının camlarını kırdı.

İngilizce yayın yapan Presstv’nin haberine göre, seçimi reformcu İsmail Hasanzade’nin kazandığını iddia eden bir grup vatandaş, şehir merkezinde toplanarak çeşitli sloganlar attı ve kamu binalarına saldırdı.

Seçim sonuçlarından memnun olmayan ve halen milletvekili olan Bahman Muhammedyari’nin seçimi kaybettiğini iddia eden kalabalığı, polis göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıttı.

”DÜNYANIN EN DEMOKRATİK SEÇİMİ”

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de bir mesaj yayımlayarak, seçime ”büyük oranda” katıldığı için halkı kutladı.

”İran seçimleri, dünyanın en demokratik seçimi” diyen Hamaney, halkın seçime büyük oranda katılmasının ”düşmanın psikolojik savaşını sabun köpüğüne çevirdiğini ve şeytanca planlarını boşa çıkardığını” söyledi.

AB SEÇİMLERİ ADİL VE SERBEST BULMADI

AB, İran’da muhafazakarların kazandığı açıklanan seçimin adil ve serbest olmadığını belirtti.

AB dönem başkanlığının açıklamasında, “(AB) müstakbel adayların üçte birinin bu yılki meclis seçimlerine girmesinin engellenmesini derin bir üzüntü ve hayal kırıklığıyla karşılamıştır” denildi.

Açıklamada, “Sonuç olarak seçim ne adildir ne de serbestçe yapılmıştır” ifadesine yer verildi.

1168740cookie-checkAB: İran seçimleri adil ve serbest değil

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.