‘AB raporu hayal kırıklığı yaratacak’

Gazete, sürecin Ankara’nın insan hakları sicili ve Kıbrıs’a limanların açılması konuları nedeniyle bu yıl durabileceğini savundu.


Gazete’ye göre raporun içeriği şöyle:


“Gelecek haftaki kilit bir AB Türkiye görüşmesi için hazırlanan ve sert ifadeler içeren taslak raporda, Ankara’nın reformları uygulamak için pek az adım attığından, orduyu dizginlemeyi, ifade özgürlüğünü korumayı ve gayrimüslimler için dini özgürlükleri sağlamayı başaramadığından söz ediyor.”


“Sorunlar bununla da sınırlı değil, Türkiye’ye Kıbrıs ile liman sorunlarını bu yıl çözmesi için ültimatom verilmişti ama bir atılım umudu her zamankinden de uzak” değerlendirmesini yapan gazete şu öngörüde bulundu:


“AB 35 müzakere başlığından ilkini gelecek Salı açmaya hazırlanıyor ama Kıbrıs’la gerginlik görüşmelerin her aşamasını tehdit ediyor. Hatta Kıbrıs konusunda bir açmaz, süreci tamamen durdurabilir.”


Gazete bu haberin yanı başında da Türkiye ekonomisiyle ilgili uyarıda bulundu.


FT, Türkiye Merkez Bankası’nın 2001’den bu yana ilk kez, faizleri 100 baz puan kadar yükseltmesinin beklendiğini öne sürdü.


Gazete, Türk lirasının değer kaybını gidermeye yönelik bu adımın reform programının aksadığı eleştirilerine uğrayan hükümeti iyice zorlayacağı yorumunu yaptı.


BAŞBAKANIN YORUMU


Öte yandan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB katılım sürecinin ilk günkü kararlılıkla devam ettiğini belirterek, ”AB hedefimiz geçici bir hedef, dönemsel bir strateji değildir. Cumhuriyetimizin kuruluş ideallerine uygun olarak, milletimizin her bir ferdini en ileri hayat standardına kavuşturma hedefidir. Bu hedefe, adım adım ilerliyoruz” dedi.


Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, AB konusuna değindi. Hükümet olarak, geride bıraktıkları zaman zarfında önemli dönüm noktalarını yaşadıklarını, Türkiye’nin, önce 17 Aralık daha sonra 3 Ekimde, 42 yıllık AB yürüyüşünün en kritik aşamalarını geçtiğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:


”Artık, AB tarama sürecinin sonuna geliyoruz. Şu ana kadar 18 fasılda ayrıntılı olarak, 22 fasılda da tanıtma olarak tamamlandı. Şimdi önümüzde yeni bir hedef var; inşallah 12 Haziranda AB müzakere sürecini fiilen başlatılması, başlamasıdır. Yani, bir hafta sonra Türkiye, yeni bir başlangıç yapıyor. Önümüzdeki süreci de sağlam durarak, milletimizin ali menfaatlerini her şeyin üstünde tutarak, inşallah başarıyla yürüteceğiz.


AB katılım sürecimiz, ilk günkü kararlılık hızıyla devam ediyor. Bundan kimsenin endişesi olmasın. AB hedefimiz geçici bir hedef, dönemsel bir strateji değildir. Cumhuriyetimizin kuruluş ideallerine uygun olarak, milletimizin her bir ferdini en ileri hayat standardına kavuşturma hedefidir. Bunu, böyle bilelim. Bu hedefe, adım adım ilerliyoruz. Gerek AB gerekse biz, katılım sürecine en üst düzeyde özen ve hassasiyetle yaklaşıyoruz.”


”REFORM SÜRECİ DEVAM EDECEK”


Ayrıca Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de AK Parti’nin aylık yayın organı Türkiye Bülteni dergisine verdiği röportajda, ”Reform sürecinin yavaşladığı yönündeki değerlendirmeler doğru değil” dedi.


Türkiye’nin, ”Müzakere eden ülke” statüsünde olduğunu kaydeden Gül, bu yola, bu trene binen ülkenin üstüne düşenleri yapma şartıyla istikamete muhakkak gideceğini vurguladı. Bu konuda hiçbir tereddüt olmadığını belirten Gül, ”Şimdi önemli olan Türkiye’nin bu süreci hızlandırması. Demokratik reform süreci ile ilgili sekiz tane paket çıkarttık. Meclis kapanmadan önce 9. Reform Paketi çıkacak”diye konuştu.


 

791740cookie-check‘AB raporu hayal kırıklığı yaratacak’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.