AB: Rumların itirazı yersiz

Komisyon yetkilileri, Rum kesiminin rahatsızlığının veto hakkı olmamasından kaynaklandığını söyledi. Öte yandan, AB dönem başkanı Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Bernard Bot, Kuzey Kıbrıs’a yönelik ekonomik izolasyonun kaldırılmasına ilişkin öneriler paketinin, Eylül’den önce Avrupa Konseyi’nin gündemine gelemeyeceğini söyledi. 

 

Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs masası yetkilileri, Dünya gazetesine yaptıkları açıklamada, Avrupa Komisyonu’nun geçtiğimiz hafta Kuzey Kıbrıs’ın ekonomik izolasyonunu kaldırmak amacıyla açıkladığı önlem paketinin hukuki zemininin sağlam olduğunu açıklayarak, Rum kesiminin bu pakette veto hakkı olmadığı için, rahatsız olduğunu belirtti.

 

Kıbrıs Adası’nın tamamının 1 Mayıs tarihinden itibaren AB üyesi olduğunu hatırlatan Avrupa Komisyonu, AB’ye üye 25 ülkenin parlamentosunda kabul edilen üyelik senedinde de aynı ifadelerin yer aldığını belirtiyor.

 

Bu çerçevede KKTC’yi AB’nin bir iç pazarı olarak kabul ettiklerini belirten komisyon yetkilileri, KKTC ile ticari kolaylıklar konusunda alınacak kararların iç pazar kaidelerinde çerçevesinde yapıldığına dikkat çekiyorlar. KKTC’nin ekonomik izolasyonunu kaldırmak amacıyla alınacak ve uygulanacak tüm önlemlere ilişkin kararın nitelikli oy çoğunlu ile belirleneceğini vurguluyorlar. Bu sayede Güney Kıbrıs Rum kesiminin de veto hakkı bulunmuyor.

1092960cookie-checkAB: Rumların itirazı yersiz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.