‘AB süreci kesintisiz sürüyor’

Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ulusal Program’ın uygulanmasına yönelik çalışmaları ele almak amacıyla AB Genel Sekreterliğinde Türk kamu yönetiminin üst düzey yöneticileriyle bir araya geldi.
Babacan, “Türkiye’nin bu süreçteki hedefi tam üyelik. Yani AB’ye üye olan şu andaki 27 ülke hangi haklara sahipse onlarla eşit bir statüde tam üye olmaktır. Biz bu hedefle yola çıktık ve bu hedefin sapasağlam yerinde durması bizim sürecimizin sıhhatli yürümesi açısından, iç reformların belli hedeflere odaklı yürümesi açısından son derece önemli”diye konuştu.


Babacan, Türkiye’nin şimdiye kadar pek çok reform yaptığına işaret ederek, şimdiye kadar Kopenhag kriterlerini yeterince karşılayan bir ülke sıfatını aldığını, 2004’ten sonra siyasi reformların devam ettiğini, ekonomik kriterlerde de Mastricht kriterlerinin üyelik için değil üyelikten sonraki aşama yani avro bölgesine girmek için gerekli olan kriterler olduğunu anımsatarak, Türkiye’nin bu kriterlerin dördünden ikisini son 2 yıldır yakalamış durumda olduğunu belirtti.


Bazı siyasi engellemelere rağmen bu yıl da yeni fasılların açılmaya devam etmesinin önemli olduğunu söyleyen Babacan, “Mutlaka yol almamız gerekmektedir. Önümüzde zorlu bir çalışma yılı vardır, 2009 yılı zorlu bir yıl olacaktır” dedi.


Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da AB sürecine 2002’den bu yana gönül vermiş bir kişi olduğunu belirterek, bu zaman zarfında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın temasları ve ziyaretlerine katılmış bir kişi, Erdoğan’ın “diklenmeden dik durma” sürecini nasıl yürüttüğünü yakından gören biri ve pek çok olaya şahitlik etmiş biri olarak başmüzakerecilik görevini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışacağını söyledi.

1072360cookie-check‘AB süreci kesintisiz sürüyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.