AB Suriyeli isyancılara ambargoyu kaldırdı

Financial Times, kararda bakanların bocaladığını ve isyancıları silahlandırmanın AB bloğunu böldüğünü yazdı. Gazete İngiltere’nin isyancılara silah sağlama isteği karşısında diğer üye ülkelerin derin bir isteksizlik içinde olduğunu aktararak, “Ancak, İngiltere ve Fransa Suriyeli isyancı grupları silahlandırma hakkını, bazı üye ülkelerin itirazına rağmen kazandı” değerlendirmesini yaptı.

Avusturya Dışişleri Bakanının gün içinde görüşmelerin başarısızlığa uğradığını açıkladığını ve İngiltere’nin durumundan duyduğu rahatsızlığı ifade ettiğini de aktaran gazete, AB ambargosunun kaldırılmasına şiddetle karşı çıkan ülkeler arasında Avusturya’nın yanı sıra Çek Cumhuriyeti ve İsveç’i de saydı.

Gazete bu ülkelerin endişesinin, silah tedarik edilmesinin şiddeti artırması ve ağır silahların istenmeyen grupların eline geçmesi olduğunu da aktardı.

“Esad’ın kazanımlarında İran parmağı”

Daily Telegraph gazetesi ise İngiltere ve Fransa’nın, Batı yanlısı isyancılara silah verilmesinin, devrimin uluslararası cihatçılar tarafından ele geçmesini engelleyeceğine inandıklarını yazdı.

Gazete, Suriye’deki çatışmalar konusunda incelediği bir askeri değerlendirmenin, ülkedeki çatışmaların uluslararasılaştığına işaret ettiğini de belirterek şöyle devam etti:

“Batılı askeri değerlendirmeler, Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın son çatışmasının arkasında İran’ın Suriye’ye verdiği desteğin olduğuna işaret ediyor. Binlerce Suriye askeri, 150 kadar İranlı askeri danışmanın ders verdiği gizli kamplardaki eğitimlerinin ardından isyancılara saldırının başını çekiyor.”

1383220cookie-checkAB Suriyeli isyancılara ambargoyu kaldırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.