AB uçakların yarattığı kirliliği tartışıyor

Bazı tahminlere göre hava trafiği önümüzdeki 30 yıl içinde üçe katlanacak. AB’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu da havacılık sektöründe sera gazlarını azaltmayı öngören bir yasa hazırlığı içinde.

Avrupa Parlamentosu’nun görüştüğü önlemler arasında havacılık sektöründe Katma Değer Vergisi’nden muafiyetin kaldırılması, hatta ek benzin vergileri getirilmesi de var.

Raporu hazırlayan Yeşiller Partisi milletvekillerinden Caroline Lucas, havayolu şirketlerinin çevreye verdikleri zararı tazmin etmeleri gerektiğini savunuyor. Lucas’a göre diğer ulaşım araçlarına uygulanan vergilerden uçakların muaf olması, adil değil. Ne var ki bu değişiklikler, bilet fiyatlarının artmasına neden olacak. Bu da ucuz hava ulaşımında patlamanın yaşandığı şu dönemde, hoş karşılanmayacak bir uygulama sayılıyor.

Bu raporun bağlayıcılığı bulunmamakla birlikte, Avrupa Komisyonu’nun aynı konuda yeni bir yasa taslağı hazırladığı belirtiliyor. Bu taslakta hava ulaşımı sektörünü AB’nin ’emisyon takas sistemi’ne dahil etme önerisinin de yer alması mümkün görünüyor. Bu program, atmosfere sera etkisi yaratan zehirli gazlar salan şirketlere belli gaz kotaları tanıyor.

Eğer öneri kabul edilirse çevreye daha az zarar veren havayolu şirketleri, kendilerine ayrılan kotayı başka şirketlerle takas edebilecek. Ancak emisyon takas sisteminde, daha şimdiden fabrika ve enerji santralleri açısından sorunlar yaşanıyor.

Pek çok hükümet kotaları yüksek tuttuğundan, şirketler de zehirli gaz üretimlerini kısıtlayacak girişimlerde bulunmadı henüz. Avrupa Parlamentosu’daki rapor, havayolu şirketleri için ayrı bir plan hazırlanmasını öneriyor. Ancak AB dışındaki havayolu şirketleri, bu hazırlıklardan etkilenmiyor. (BBC)

1131520cookie-checkAB uçakların yarattığı kirliliği tartışıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.