AB veTürkiye karşıtı yürüyüş

Yürüyüş boyunca attıkları slogan ve taşıdıkları pankartlarla provokasyon ortamı yaratan neo-nazilere karşı polisler müdahale etmediler. Polislerin karşıt görüşlü (antifaşist) 32 göstericiyi gözaltına almaları ise eleştirilere neden oldu.

Nazist göstericiler Hollanda’nın tanınmış ırkçı liderlerininden Janmaat ve Pim Fortuyn posterlerini taşırken, anti faşistler de, “Faşizm mi? Bir daha asla!” sloganı atarak gösteriyi engelleye çalıştılar…

“GÖSTERİ İZİN HAKLARI YOK AMA…”

Faşist grubun Hollanda Kraliyet Anayasası, gerekse de insan Hakları Evrensel Bildirgesi’ndeki “düşünce özgürlüğü, örgütlenme ve dernek kurma hakkı” gibi maddelerdeki açıklıklardan yararlanarak gösteri hakkını kullandıkları saptandı.

Anti – faşistler polisin ırkçı gösteriye izin vermesini şöyle eleştirdi:

“Hem Hollanda Kraliyet Anayasasının 1. maddesinde, hem de İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 2. maddesinde ‘insanlar arasında din, hayat görüşü, politik eğilim, ırk, cinsiyet veya her ne sebeple olursa olsun, ayrımcılığa izin verilmez’ diye yazılmaktadır. Fakat tüm bunlara rağmen, ırkçı, aşırı sağcı neo-nazi gruplar yürüyüş izni alabiliyor ve eyleme dönüştürebiliyorlar”

Tarihte ne Janmaat ne de Pim Fortijn gibi ırkçılar hiçbir zaman unutulmayacaktır.

JANMAAT?
1981 yılında Hollandalı ırkçı-yabancı düşmanı Janmaat, Centrum Parti (Merkez Parti) ‘sini kurmuş, ‘önce kendi halkım’ ve ‘dolu=dolu’ gibi ırkçı sloganlarıyla popüler olmuştur. 1982 yılından 1998’e kadar parlamentoda yer alan Janmaat, yabancı düşmanı ve ırkçı konuşmalarından dolayı sürekli  olarak meclis üyeleri ve birçok demokrat-ilerici kurum-kuruluş tarafından protesto edilmiştir.

Daha sonra bu kişi, yapılan birçok protestoların sonucunda, Centrum Partisi’ni 1984 yılında kapatmak zorunda kalmıştır. CP’yi kapatmasına ve mecliste birçok protestolara maruz kalmasına rağmen uzun süre mecliste kalmayı sürdürmüştür. 1986 yılında ise, Centrum Democraten (Merkez Demokratlar) adında başka bir parti kurmuştur. Bu parti ile birlikte, 1994 yılında yapılan parlamento seçimlerinde 3 sandalye kazanarak 1998’e kadar mecliste kalmayı sürdürmüştür. 1998 yılında yapılan seçimlerde ise, mecliste yer alan üç sandalyesini de kaybederek meclisi terk etmek zorunda kalmıştır.

PİM FORTUYN?
1992-2001 yılları arasında haftalık ‘Elsevier’ dergisinde makale yazan sağ görüşlü yazarlardan birisiydi. Aynı zamanda, ‘Toplumumuz İslamiyet’in etkisinden korunmalı’ adlı kitabın yazarıdır. Pim Fortuyn, 2000’li yılların başında, yabancı düşmanı yazı ve açıklamalarıyla  popüler olmuş ve çok kısa bir süre içinde Leefbaar Nederland (Yaşanabilir Hollanda Partisi)nin liderlik pozisyonuna getirildi. Daha sonra ise, Hollanda anayasasında yer alan ve ırkçılığı yasaklayan maddenin yürürlükten kaldırılmasını istemesi üzerine, partisinden ihraç edildi. Bunun üzerine kendi adına bir listeyle seçimlere katılma kararı aldı. Kurduğu yeni partiye “Lijst Pim Fortuyn”  (Pim Fortuyn Listesi) adını verdi.

Başta Müslümanlar olmak üzere aşırı yabancı düşmanlığıyla tanınan Fortuyn, ülkesinin ancak 16 milyon Hollandalıya yettiğini savunuyordu. Fortuyn, Yaşanabilir Hollanda Partisi’nin lideriyken bir demecinde, iktidara gelmeleri halinde, yabancıların ve özellikle Müslümanların ülkeye girişini engelleyeceklerini, Schengen Anlaşması’na uymayacaklarını söylemişti, Anayasa’nın ayrımcılığı yasaklayan birinci maddesinin kaldırılmasını istemişti. “Hukuken mümkün olsa, ülkeye bir tane bile Müslüman ve yabancı sokmak istemediğini” kaydeden Fortuyn, özellikle de İslamiyet’i geri bir kültür olarak nitelemiş, sağlık sektöründe tasarruf yapabilmek için, Türk ve Faslıların yemek yeme alışkanlıklarının araştırılmasını önermişti.

6 mayıs 2002 yılında yani parlamento seçimlerine 9 gün kala Pim Fortuyn Hollandalı bir kişi tarafından öldürüldü. Pim Fortuyn’in partisi, 15 mayıs 2002 yılında yapılan parlamento seçimlerinde 26 sandalye ile meclise girdi.

1106520cookie-checkAB veTürkiye karşıtı yürüyüş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.