‘AB üyeliği en önemli stratejik hedefimiz’

Davutoğlu, “Türkiye’nin AB’ye üyeliği bizim en önemli stratejik hedefimizdir ve bu böyle kalacak. 19. yüzyılda Osmanlı reform politikasından bu yana Avrupa’ya doğru yönümüzü belirledik” dedi.

Türkiye’nin, sadece bir Avrupa ülkesi değil, aynı zamanda Asya, Akdeniz, Kafkasya, Karadeniz ve Orta Doğu ülkesi olarak çok boyutlu bir ülke olduğunu belirten Davutoğlu, bunun Avrupa için bir sorun olmadığını, tam aksine bölgede istikrarı sağlayan Türkiye’nin AB’ye yardımcı olacağını kaydetti.

“Fransa ve Almanya’nın ‘imtiyazlı ortaklık’ teklifleriyle” ilgili soruya karşılık da Davutoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile görüştüğünü ve Almanya’nın tutumu konusunda çok ümitli olduğunu belirterek, AB üyesi tüm ülkelerin resmi olarak Türkiye ile müzakerelerin başlamasını onayladığının unutulmaması gerektiğini söyledi.

“Avrupa Komisyonu’nun, nerede eksiklik olduğunu, nerede çalışma yapılması gerektiğini ifade etmesinin faydalı olduğunu, Türkiye’nin ev ödevlerini yapmak istediğini” belirten Davutoğlu, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin sonuçlarıyla ilgili de “Bu Avrupalıların demokratik iradesi, buna saygı duyuyorum. Ancak bunun Türkiye’nin AB müzakerelerine bir etkisi olacağını düşünmüyorum” diye konuştu.

Bakan Davutoğlu, İran ile ilgili soruya karşılık da Türkiye ile İran’ın uzun yıllardan bu yana ortak tarihi olduğunu belirtti.

Türkiye’nin İran’a, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile işbirliği yapmayı önerdiğini, İran’ın da atom bombası yapmak istemediği güvencesi verdiğini kaydeden Davutoğlu, İran’ın UAEK ile anlaşmasıyla barışçıl bir nükleer programı geliştirdiği sürece buna itiraz etmeyeceklerini söyledi.

“Tahran’a güveniyor musunuz? Avrupalılar ve Amerikalılar bu konuda daha kuşkucu” şeklindeki soruya karşılık Bakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

“Burada iki temelden yola çıkmak gerekiyor. Birincisi, UAEK ile anlaşmasıyla her ülkenin nükleer enerjiyi barışçıl bir şekilde kullanma hakkı var. İkincisi, nükleer silahların yayılmaması temeline uyulması gerekiyor. İran dahil tüm ülkelerin uluslararası toplumun güvenini kazanması lazım. Biz de kapımızın önünde atom bombasının olmasını istemiyoruz. Bunun için de bölgemizde nükleer silahsız bir alanın oluşturulmasını tavsiye ettik.”

Siyasi gerilimlerin düşürülmesi ve diplomasiye şans verilmesi gerektiğini belirten Davutoğlu, sadece İran’ın nükleer sorunu değil, Ortadoğu’da bir dizi sorunla ilgili Türkiye’ye büyük sorumluluklar düştüğünü kaydetti.

Tüm komşularla sorunsuz bir ilişki içinde olmak istediklerini, bunu da başardıklarını belirten Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye ile ilişkilerinin mükemmel olduğuna, Yunanistan ile yakın bir dostluk kurulduğuna işaret etti.

1207530cookie-check‘AB üyeliği en önemli stratejik hedefimiz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.