AB üyeliğinde din etkin olmamalı

Dünya Haber Ajansları Zirvesi, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da başladı.

Zirveye katılan, aralarında Anadolu Ajansı Genel Müdürü Hilmi Bengi’nin de bulunduğu toplam 25 ülkeden haber ajanslarının temsilcileri, dün sabah Cumhurbaşkanı Pırvanov ile kahvaltıda bir araya geldiler.

Pırvanov kahvaltıdaki konuşmasında, Bulgaristan’ın 1 Ocak 2007’den itibaren AB’nin tam üyesi olacağını hatırlatarak, ”Bulgaristan ve Romanya’nın Avrupa ailesine katılması, bölgenin güven ve istikrarına önemli ölçüde katkı sağlayacaktır” dedi.

Pırvanov, AA Genel Müdürü Bengi’nin ”Sizce Türkiye AB üyesi olma şansını ne zaman yakalar? Bu süreci din faktörü mü geciktiriyor?” sorusunu yanıtlarken de ”AB üyeliğinde din faktörünün etkili olmaması gerektiğini” söyledi. Bulgaristan’ın bu konuda güzel bir örnek teşkil ettiğini dile getiren Pırvanov, ”Bizim çok iyi entegre olmuş bir Türk azınlığımız var ve bu durum AB içindeki en iyi örneklerden biridir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Pırvanov, Türkiye’nin AB üyeliği konusunu değerlendirirken de ”Bu soru çok zor. Ben bile Bulgaristan’ın AB’ye ne zaman kabul edileceğini önceki güne kadar bilmiyordum. Halbuki AB ile tüm görüşme başlıklarını kapatmış haldeydik” dedi.

Pırvanov, AB’nin Türkiye ile görüşmelere başlamasının son derece olumlu bir olay olduğunu da ifade ederek, Avrupa perspektifinin Türk toplumunu ve Türk devletini motive edeceğini söyledi.

AB’nin her yeni üyeyle ilgili ek ve daha zor şartlar getirdiğini kaydeden Pırvanov, ”Bence Türkiye de bu yeni ve zor şartlara hazır olmak zorundadır” dedi.

“ETİK KURALLARA DAHA FAZLA ÖNEM”

Genel Müdür Bengi, zirvede yaptığı konuşmada, iletişim teknolojisinin gelişmesiyle birlikte haber ajansları açısından güvenilirlik ve sorumluluğun öneminin bir kat daha arttığını belirterek, “Haber ajansları, haberciliğin etik kurallarına daha fazla önem vermek zorundalar” dedi.

Bengi, “Özellikle internette kaynağı gösterilmemiş, dedikodulara dayalı ve haberciliğin temel ilkelerinin göz ardı edildiği birçok haber yayımlanıyor. Bu aşamada bizler haber ajansları olarak güvenilirliğimizi korumak durumundayız. Haber ajansları, haberciliğin etik kurallarına daha fazla önem vermek zorundalar” diye konuştu.
 

1137510cookie-checkAB üyeliğinde din etkin olmamalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.