AB üyeliğinde ‘Ne mutlu Türküm’ yasak

Geçen hafta dünya Gündemi yeniden seçilen Bush’a odaklandı. Avrupa basının ABD’yi yorumlarken “59 milyon aptal insane” demesi hoştu… İngiltere, Irak’ta düşen ilk kadın askere üzülürken BP Merkezi’nde güvenlik kamerasına takılan çalışanların seksiyle gülümsedi.

 

Kıbrıs’ta hükümeti kurma görevi yeniden Mehmet Ali Talat’a verildi. Türkiye’de yine AB ve trafik kazaları konuşuldu… 

*** 

Neyse Londra’da kendi gündemimiz de oldukça renkliydi hani…

 

Londra Türk Radyosu’nda reklamları dinlemeyi pek severim. Radyoda bir reklam, Hacca gidecekler Büyükelçilik Din Hizmetleri Müşaviri’ni arasınlar… Hem devlet ticaretten elini ayağını çeksin diyorlar, hem de Büyükelçilik radyo ilanıyla hacı topluyor. Büyükelçiliğin işi zor, Türkiye’yi mi temsil etsin, hacı adayı mı toplasın… Allah kolaylık versin.

 

Geçen hafta, Dış Türkler ve Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın, sivil toplum örgütlerinin sorunlarını dinlemek üzere hazırlanan toplantıya katıldı. Bakan cuma vaizini andıran uzun konuşması sonrasında “sorunlarınızı biliyoruz zaten” diyerek toplantıyı bitirdi. Bakan Aydın, dış Türkleri ayıp baydı… Yanlış anlamayın ben bu bakanı çok sevdim. Sorunları dinleyip ne yapacak ki? Nasıl olsa çözüm yok. En iyisi dinleme gitsin.

 

Sayın Aydın, AK Parti hükümeti Londra’ya hep sizi göndersin. 

***

Geçen hafta Büyükelçilik Cumhuriyet Bayramı’nı konutta, Türk Dernekleri Federasyonu da Regency Banquetic’de kutladı.

 

Dernek ve federasyonlara oldu bitti kanım kaynamadı. Bana bu tür yerler kavga ve bencilliklerin sınandığı yerler gibi gelir hep. Zaten Anadolulular olarak biz dernekciliği bilmeyiz. Eleştiri, özeleştiri ve uzlaşma kavramlarından bihaber olduğumuzdan 10 kişi biraraya gelip anlaşamayız. Biz aslında insan haklarını da bilmeyiz. İnsan hakları ihlalini işkenceden mütevellit sanırız. Bu nedenle sıraya girmesini ve sessiz konuşmasını da beceremeyiz.

 

Federasyon denilince dağıttım. Neyse Federasyon Balosu’na katılan İşçi Partisi milletvekili adayı Ayfer Orhan, bir konuşma yapıp nereden gelirse gelsin Türkleri ve Kürtleri birlik olmaya çağırdı. Seçim zamanı Cambridge gidip Ayfer’e oy vereceğim. Federasyon’un As Başkanı Tayfun Pasa da (aslında başkan) konuşmasını “Ne mutlu Türküm diyene” diye bitirdi.

 

Pasa, zamanında “Ne mutlu Türküm diyene” dedi. Bir süre sonra diyemeyecek. Neden mi? Çünkü AB normlarına göre üye ülkeler, diğerlerine ayıp olmasın diye kendilerini öven sözler söyleyemiyorlar.

 

Şaka, şaka… Dersiniz tabi. Neden diyemeyecekmişsiniz ki? Valla şaka… Bak şaka dedim haaa…

 

Delinin biri  bir zamanlar AB’deki gıda maddelerinin açıkta pişirilip satılmaması kuralına ters düşen kokareç için iftira atmıştı da en büyük gazete Hürriyet bile yutmuştu. İyi hatırlıyorum, aradan 2-3 yıl sonra Genel Yayın Yönetmeni “Ya bu haberin aslı fesli yokmuş” demişti. Ama biz İngiltere’de yaşayanlar biliyorduk da sesimizi çıkarmıyorduk. Akıl var mantık var. Kokereç, işkembe yasak olsa, İstanbul İşkembecisi’ne ruhsat verirler mi?

 

Bak yine dağıttım. Türk, Türkiyeli, Türkçe konuşan toplum, Türkçe konuşmaya zorlanmış toplum… Herkes kendi doğrusunda kendisini  istediği gibi tanımlayabilir. AB bu tür şeylere kafa takmaz. AB, yalnızca Kıbrıslı Türklerle hellim konusunda uğraşır efendim…

1082130cookie-checkAB üyeliğinde ‘Ne mutlu Türküm’ yasak
Önceki haberBakan Mumcu Londra’ya geliyor
Sonraki haberİngiliz Ordusu’nda lezbiyen skandalı
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.