AB, Yunanistan’a yardım elini uzattı

Yunanistan’daki borç krizi nedeniyle euronun güvenilirliğiyle yönelik endişelerinin arttığı dönemde bir araya gelen Avrupalı liderler bu ülkeye yardım kararı aldı.

Avrupa Birliği’nin (AB) önde gelen ülkelerinin liderlerinin katılımıyla yapılan toplantıdan sonra konuşan Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, anlaşmanın sağlandığını ancak ayrıntıların Pazartesi günü maliye bakanları arasında görüşmeden sonra netliğe kavuşacağını söyledi.

Toplantının sonuçlarıyla ilgili detaylı bilgi verilmedi. Ancak, toplantı öncesinde konuşan Avusturya Şansölyesi Werner Faymann, euro bölgesi ülkelerinin Yunanistan’a kaynak sağlayacağını ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) uzmanlığından faydalanacağını söylemişti.

Yunanistan, bir yandan artan bütçe açığını azaltmak için önlemlerini sıralarken, diğer yandan da gözünü AB kritik toplantısından çıkabilecek mali yardıma dikmişti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet’in, Avustralya’daki merkez bankası başkanları görüşmesinden dönüşünü bir gün erkene alarak toplantıya katılması, yardım paketi spekülasyonların artmasına neden olmuştu.

Daha önce, AB’nin Yunanistan’a yardımına soğuk bakan Almanya’nın fikrini değiştirmiş olduğuna yönelik haberlerin gelmesi de toplantından yardım kararı çıkacağı yönündeki beklentileri artırmıştı.

Son gelen bilgiler, Almanya’nın bu ülkeye borç garantisi sağlanması ile kredi paketi açılması seçenekleri arasında kaldığını gösteriyordu. AB’nin bir yılda geri ödenmesi koşuluyla Yunanistan’a 20 milyar euro civarında kredi açacağına yönelik spekülasyonlar yapılıyordu.

AB toplantısından çıkan yardım kararı piyasaları da olumlu etkiledi. Avrupa borsaları Çarşamba günü yaşadığı yükselişten sonra Perşembe günü de değer kazanmaya devam etti.

Ancak yapılan analizlerde, Yunanistan’ın sorunla nasıl başa çıkabileceğine yönelik ortaya koyduğu planın ayrıntılarını açıklamadığı için, AB’nin devreye girme olasılığının düşük olduğu da vurgulanıyordu.

Yunanistan’ın bütçe açığı, ortak para birimi euroyu kullanan ülkeler için öngörülen yüzde 3 düzeyinin dört kat üzerinde seyrederken, 300 milyar euro tutarındaki borcu, gayrisafi yurtiçi hâsılasının (GSYİH) yüzde 113’ünü oluşturuyor.

1233750cookie-checkAB, Yunanistan’a yardım elini uzattı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.