AB, Yunanistan’dan açıklama istedi

Bu konuda yayımlanan haberlerde Yunanistan hükümetinin ikibinli yılların başlarında bir Amerikan yatırım bankasından büyük miktarlarda borçlandığı ancak yapılan anlaşmayla bu paranın borç hanesine yazılmadığı iddia ediliyor.

Amerikan New York Times gazetesi dün ilk sayfasından duyurduğu haberde, Wall Street’in Yunanistan’ın borçlarını gizlemesine yardımcı olduğunu öne sürdü.

Amerika’da riskli konut kredilerinin artmasına ve nihayetinde dünya ekonomisinin krize sürüklenmesine yol açan taktiklerin, Yunanistan’ın borçlarının gizlenmesinde de kullanıldığı iddia edildi.

Gazete, bazı yatırım bankalarının 10 yıl boyunca, çeşitli işlemlerle Yunanistan’ın borcunu gizlediklerini öne sürüyor.

New York Times’ın haberine göre, Wall Street’in dev bankaları türev ürünlerden oluşan paketlerle finansman girişi sağladılar ve bu fonlama kredi verme biçiminde olmadığı için, kamuoyundan gizli kalmış oldu.

Kamu borçlarının finansmanı normalde tahvil ihracıyla yapılıyor. Yunanistan’ın borcunun ise Amerika’daki yatırımcılarla kurgusal bir kur üzerinden değiş tokuş yapılarak finanse edildiği ve böylece ülkenin bütçe açığının olduğundan daha düşük gösterildiği belirtiliyor.

New York Times Yunanistan’ın bu kapsamda, 2001’de euro bölgesine kabul edilmesinden sonra Goldman Sachs bankasıyla yaptığı anlaşma sayesinde milyarlarca doları borç göstermeden borçlandığını yazdı.

Atina iddiaya göre, böylelikle hem Avrupa Birliği yükümlülüklerini karşılamış oldu hem de harcamalarına devam etti. Bu fon girişi ise kredi olarak değil döviz işlemi olarak gösterildi.

Yunanistan bunun karşılığında Goldman Sachs’a birkaç yıl süresince havaalanlarına uçak iniş ücretlerini ve piyango harç gelirlerini vermeyi kabul etti.

Uzmanlara göre bu tür anlaşmalar, borç olarak kaydedilmemesinden dolayı yatırımcıları ve düzenleyici kurumları, o ülkenin yükümlülükleri konusunda yanlış yönlendiriyor.

New York Times gazetesi, Wall Street bankalarının benzer işlemleri zor durumdaki başka ülkeler için de yaptıklarını, örneğin JP Morgan ile İtalya arasında da geçmişte böyle bir anlaşma yapıldığını öne sürdü.

Yunanistan da AB’ye soruyor: Ne yapacaksınız?

Yunanistan Maliye Bakanı Yorgos Papakonstantinu Avrupa Birliği içindeki Euro bölgesi ülkelerinin, gerektiği takdirde, Yunanistan’a mali krizden çıkış konusunda nasıl yardımcı olacakları konusuna açıklık getirmesini istedi.

Papakonstantinu bu soruyu, Euro bölgesi üyesi 16 AB ülkesinin maliye bakanlarının Brüksel’deki toplantıları başlarken masaya koydu.

Maliye Bakanları Yunanistan’ın bütçe açığını kapatmaya yönelik olarak şimdiye kadar açıkladığı önlemleri değerlendirmek üzere biraraya geliyor.

Euro bölgesi ülkeleri liderleri geçen Perşembe günü Yunanistan’ı destekleyeceklerini söylemişler ama somut öneriler konusunda ayrıntıya girmemişlerdi.

Avrupa Birliği’nin mali işlerden sorumlu komisyon üyesi Olli Rehn, Yunanistan’ın daha sert önlemler alması gerektiğinin açıkça görüldüğünü söyledi.

Ama kemer sıkma önlemleri Yunanistan’da işçi ve memur sendikalarını öfkelendirdi ve şimdiden kitlesel gösterilere yol açtı.

Almanya’da Yunanistan isyanı

Almanya’da yapılan bir kamuoyu araştırması, halkın yarıdan çoğunun, Yunanistan’ın gerekirse Euro bölgesinden ihraç edilmesini istediğini gösterdi.

Euro bölgesi ülkeleri Yunanistan’ın durumunu değerlendiriyor

Bild am Sonntag gazetesi için yapılan araştırmada halkın yüzde 53’ü bu yönde görüş bildirdi, yüzde 67’si de Yunanistan’a yardıma karşı çıktı. Ancak Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya’nın hükümeti üzerinde ise Yunanistan’a yönelik bir kurtarma paketine önderlik etmesi yolunda baskı var

Yunanistan’ın, başta büyük bütçe açığı olmak üzere yaşadığı ekonomik sorunlar, euro bölgesini krize itmişti. Avrupa Birliği liderleri, geçtiğimiz Perşembe günü, Yunanistan’a yardım etmeye hazır olduklarını söylemişler ancak özel bir önlem açıklamamışlardı.

Almanya’da, koalisyonun küçük ortağı liberal Hür Demokrat Parti, Yunanistan’a yardım edilmesine pek sıcak bakmıyor.

Partinin milletvekillerinden Otto Fricke dün Welt am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, ‘Bu sorun Yunanistan’a yardımla çözülmez. Ortada yapılması gereken tek şey varsa, o da, Alman vergi mükelleflerine zarar vermemektir’ demişti. (BBC)

FOTOĞRAF: Yunanistan’da hükümetin son kemer sıkma önlemleri halkı sokağa döktü

1234190cookie-checkAB, Yunanistan’dan açıklama istedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.