AB Zirvesi’nde ‘bütçe’de anlaşılamadı

AB üyesi 25 ülkenin liderlerinin, 14 saat süren tartışmalar sonunda ”derin görüş ayrılıklarını” aşamadıkları belirtildi.

AB zirvesi kapsamında Brüksel’de bir araya gelen AB üyesi devlet ve hükümet başkanları bütçe konusunda uzlaşmaya varamadı. AB üyesi 25 ülkenin liderlerinin, 14 saat süren tartışmalar sonunda ”derin görüş ayrılıklarını” aşamadıkları belirtildi.

Dönem Başkanlığı’nın son uzlaşma önerisinin İngiltere, İtalya, İsveç ve Hollanda tarafından reddedildiği duyuruldu. AB Dönem Başkanı Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, AB’nin derin bir krize girdiğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Jaques Chirac ise, Avrupa’nın ağır bir krizde olduğunu belirterek, İngiltere’nin AB bütçesi konusundaki tavrı nedeniyle üzüntülü olduğunu belirtti.

Chirac, İngiltere Başbakanı Tony Blair’in AB bütçesinde İngiltere’nin katkı payını muhafaza etmeyi reddetmesinin, diğer ülkeleri bütçe konusunda kendi olanaklarıyla başbaşa bıraktığını vurgulayarak, bunun da Avrupa’ya hasar verdiğini ve Avrupa için kötü bir sonuç olduğunu ifade etti.

AB zirvesinin başarısız olmasının tek sorumlusu olarak gösterilen İngiltere Başbakanı Tony Blair’de AB’nin çok önemli bir dönüm noktasında olduğunu belirterek, üye ülkelerin yurttaşlarının beklentilerine yanıt vermesi için yönünü değiştirmesi gerektiğini söyledi.

”KRİZ, MÜZAKERELERİ ETKİLEMEYECEK” 
Öteyandan Fransa Cumhurbaşkanı Jaques Chirac, AB bütçesiyle ilgili görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının, Türkiye’nin Birliğe katılım müzakerelerini etkilemeyeceğini söyledi.

Chirac, düzenlediği basın toplantısında, ”zirvedeki başarısızlık Ankara’yla 3 Ekim’de başlayacak katılım görüşmelerini etkiler mi?” sorusuna, ”kesinlikle hayır” yanıtını verdi. Chirac, AB’nin yeni üyelerinden standartlar konusunda daha fazla talepte bulunabileceğini kaydederek, ”Avrupa’nın talepleri doğal olarak artma eğiliminde olacak” dedi.
 

1108980cookie-checkAB Zirvesi’nde ‘bütçe’de anlaşılamadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.