Abbas: Barış süreci krize girdi

Filistin lideri Mahmud Abbas Yunanistan ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, “Ortada bir kriz olduğuna şüphe yok” diye konuştu.

İlgili HaberlerABD: İsrail moratoryumu ihlal etmediABD: İsrail moratoryumu ihlal etmedi’İsrail yerleşimlerde gizli gece inşaatı yapıyor’Devamı için tıklayın
İlgili KonularOrta Doğu Abbas Avrupa Birliği’ne de seslendi ve sürecin yeniden başlaması için Brüksel’in devreye girmesini istedi.

Amerika Birleşik Devletleri dün, İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşim inşaatlarını durdurmasını sağlamaya yönelik çabalardan vazgeçtiğini açıkladı

Washington, Orta Doğu görüşmelerinin yeniden başlayabilmesini sağlamak için, İsrail’le bu konuda müzakereler yürütüyordu.

Filistinliler, İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşim inşaatlarına getirdiği 10 aylık moratoryumun süresinin dolması üzerine Eylül ayında görüşmelerden çekilmişti.

Üst düzey bir Amerikalı yetkili, BBC’ye, işgal altındaki topraklarda sürdürülen inşaatların belli bir süre durdurulması için İsrail nezdinde yaptıkları girişimlerin sonuçsuz kaldığını söyledi.

‘İsrail’i barışı reddetti’

Ancak aynı yetkili, bunun Washington’un barış görüşmelerine tekrar başlanmasını sağlama çabalarından vazgeçtiği anlamına gelmediğini belirtti.

AFP ajansına konuşan bir Filistinli yetkili ise, “İsrail barışı reddetme yolunu seçti” dedi.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Amerikalılarla yaptıkları görüşmelerin, Washington’un dikkatinin Wikileaks adlı internet sitesinin Dışişleri Bakanlığı’na ait gizli belgeleri yayımlaması ve Kore yarımadasındaki gerginliğe kaydığı için ertelendiğini söyledi.

Fakat Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü PJ Crowley, bunu reddetti ve doğrudan görüşmelerin yeniden başlamasını sağlamak için çabalarını sürdürdüklerini belirtti.

Filistinliler, müzakere masasına dönmek için İsrail’in Yahudi yerleşimi inşaatlarını durdurmasını şart koşuyor. İsrail, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ü 1967’de işgal etmişti.

O tarihten beri, bu topraklarda 100’den fazla Yahudi yerleşimi inşa edildi. Yaklaşık 500 bin Yahudi’nin yaşadığı bu yerleşimler, uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul ediliyor. Ancak İsrail bunu reddediyor. Batı Şeria’da ise 2,5 milyon Filistinli yaşıyor. (BBC)

1270140cookie-checkAbbas: Barış süreci krize girdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.