Abbas’ın ilk sınavı bugün Kahire’de

Geçen haftalarda Londra’da gerçekleştirilen Orta Doğu toplantısında   ABD, İngiltere, BM, AB, Dünya Bankası ve IMF’nin Abbas’tan beklentilerini açıklamış ve kendisine izlemesi gereken yol haritası verilmişti. Abbas’tan istenilen uzun listenin başında Filistin’deki grupların ‘ateşkes’e uyulmasının sağlanması yer almıştı.

Mahmut Abbas ile İsrail Başbakanı Ariel Şaron bir ay önce ateşkesi imzalamalarına karşın Filistinli Hamas ve diğer bazı gruplar anlaşmayı henüz onaylamadı.

Siyasi yorumcular, Abbas’ın Kahire Toplantısı’nda Hamas’tan ‘onay’ alamasa da en azından ‘bekle gör’ politikası izlemelerine ikna edebileceği konusunda umutlu konuşuyor. Öte yandan İsrail’in BM kararlarına karşın Filistinlileri izole edecek duvarı bitirmeye kararlı olması ve işgal altındaki topraklarda sıkı yönetimin sürmesi Kahire toplantısının başarısını olumsuz etkileyecek etmenler arasında sayılıyor.

İsrail ise Abbas’ın ev ödevini iyi yapmadığı ve Filistinliler’in saflarında İsrail’e tehdit oluşturan unsurlara karşı gerekli adımları atmadığını kanısında.

Toplantıda Filistinli küçük grupların söz hakkından Gazze yönetimine kadar pek çok konu da gündemde ele alınacak.

1101030cookie-checkAbbas’ın ilk sınavı bugün Kahire’de

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.