Abbas’tan İsrail’e: Giderim haaa!

Abbas, İsrail’in özellikle Gazze Şeridi’ne artan saldırıları ve Batı Şeria’da yerleşim faaliyetlerini devam ettirmesi karşısında, “bu koşullar altında görüşmeleri devam ettirmenin bir faydası olmayacağını” belirterek, görüşmeleri durdurma ve “istifa edeceği” tehdidinde bulundu.

Filistin’de yayımlanan “El Kudüs” gazetesinin haberine göre, Abbas, nihai statü görüşmelerinin Filistinli başkanı Ahmed Kurey’le görüşmelerin durdurulup durdurulmaması konusunda müzakerelerde bulunuyor. Gazeteye bilgi veren Filistin Yönetimi kaynakları, Abbas’ın hem Gazze Şeridi’ne artan İsrail saldırıları hem de Batı Şeria’da yerleşim faaliyetlerinin devam ettirilmesine karşı, istifasının bir protesto olacağı düşüncesinde olduğunu dile getirdiler.

Abbas, son gelişmeler üzerine ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice başta olmak üzere Avrupa ülkeleri yetkilileriyle bir dizi telefon görüşmesi yaptı ve bu koşullar altında görüşmelere devam etmenin bir faydası olmayacağını dile getirdi.

Ancak, Rice’ın Abbas ve Kurey’e, İsrail ile görüşmeleri durdurmamaları yolunda baskı yaptığı da öne sürülüyor.
Abbas’ın da buna karşılık, Washington’a istifa edeceğini ve İsrail’le karşılıklı görüşmelerde bulunan heyetleri dağıtacağını söylediği belirtiliyor. Gazeteye bilgi veren kaynaklara göre Rice, Abbas’a, İsrail’in gerilimi tırmandırması ve aynı zamanda yerleşim inşaatlarını durdurması konusunda baskı yapma sözünü de verdi.

Filistinli bir yetkiliyse Jerusalem Post gazetesine yaptığı açıklamada, İsrail’in, özellikle ABD Başkanı George Bush’un bölge ziyaretinin hemen ardından saldırılarını yoğunlaştırmasının Abbas’ı son derece rahatsız ettiğini ve öfkelendirdiğini kaydetti. Filistinli yetkili, saldırıların tırmandırılmasının, Bush’un Ramallah’a yaptığı ziyaretle doğrudan bağlantılı gibi değerlendirildiğine dikkati çekerek, bunun Abbas’ın konumunda rahatsızlık doğurduğunu ve Abbas’ın da saldırıların bir parçası olarak görünmesine yol açtığını öne sürdü. Filistin Kurtuluş Örgütü Yönetim Kurulu da dün Abbas başkanlığında son durumu değerlendirmek üzere acil bir toplantı yapmıştı.

Yönetim Kurulu, görüşme sonrası bir açıklama yayımladı ve İsrail’i Gazze Şeridi ve Batı Şeria’yı kanlı bir savaş alanına çevirmekle suçladı. Açıklamada, İsrail ordusunun operasyonları “terörizm” olarak nitelendirilerek, barış sürecini tehlikeye attığı vurgulandı, ayrıca İsrail’in barış sürecindeki yükümlülüklerinden yan çizmek amacıyla saldırılarını tırmandırma amacında olduğu belirtildi. Kurul, BM Güvenlik Konseyi ile Dörtler Grubunu ve ABD Yönetimi’ni İsrail nezdinde müdahaleye; derhal ve tümüyle Filistin topraklarındaki suikastlarını durdurmaya çağırdı.

İsrail, özellikle geçen Salı günü Gazze’de düzenlediği ve 20 kişinin ölümüne ve onlarca kişinin yaralanmasına neden olan operasyondan sonra, Gazze şeridi’nde bu kez Hamas’ın da dahil olduğu, Filistinli militan grupların Kassam roketi saldırılarını yoğunlaştırmasının ardından, dün Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki tüm sınır geçişlerini kapatmıştı.

Savunma Bakanı Ehud Barak, Hamas yönetimine baskı amacıyla dün gece tüm geçişlerin kapatılması talimatını verirken, geçişlerin Gazze’ye zaten sadece insani yardım malzemeleriyle sınırlı olan malların yanı sıra insanların giriş-çıkışlarına da kapandığı bildirildi.

İsrail, sadece dün Gazze’de gerçekleştirdiği hedefli suikast operasyonlarında, aralarında çocuk ve kadınlar da olmak üzere 8 Filistinliyi öldürmüştü.

1165120cookie-checkAbbas’tan İsrail’e: Giderim haaa!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.