ABD 2020 başkanlık seçimlerinde gerilim yüksek

Kazanan kaybeden daha belli olmasa da seçimlerden sonra seçim süreci boyunca yaratılan ırkçı, milliyetçi ve yabancı düşmanı atmosferden büyük payı başta işçiler ve emekçilerin alacağı belli oldu.

Rekor katılımın olduğu ABD 2020 başkanlık seçimlerinde gerilim dorukta. Trump yönetiminin koronavirüs krizini iyi yönetemediği ve daha fazla genç seçmenin oy kullanacağı üzerine ‘Trump gidebilir’ algısı yerini seçimin ilerleyen saatlerinde daha fazla korku ve endişeye bırakıyor. ABD’de seçime doğru Biden’ın kesin kazanacağı ancak kimsenin de o kadar kesin konuşmak istemediği gözleniyordu. Özellikle 2016 başkanlık seçimlerinde başkan Donald Trump’ın ‘anketleri şaşırtan’ çıkışı herkesi tetikte olmaya itmiş, ama koronavirüs krizi ile de ‘bu kadar da olmaz’ denilen cinsten Trump’ın çok oy alamayacağına yönelik bir algı oluşmuştu.

Yine NYT’nin haberine göre her iki aday da beklenilir zaferler kazandığı belirtiliyor. Ancak yarışın kızgın olduğu Florida, Georgia ve Kuzey Karolinya eyaletlerinde Trump Florida’da zaferini garantilerken diğerlerinde önde götürüyor. Florida seçimleri ilginç kılan bir başka yön ise seçmenlerin eyalet çapında saat başı asgari ücretin 15 dolara yükselmesini oyladığı oldu. Ancak ’15 dolar için mücadele’ kampanyası için uzun süredir sürmesi artık talebin sembolik anlamı dışında bir anlamı kalmadığı daha yükseğinin bir ücretin talep edilmesi gerektiği yorumları yapılıyor.

CNN muhabiri Ryan Struyk’un sosyal medya hesabından geçtiği rakamlara göre Hispanik seçmenlerin 2016’yla karşılaştırıldığında Demokratlara verdiği desteğin Florida, Georgia ve Ohio’da görece büyük oranlarla azaldığı görülüyor. Biden’a verilen oy Clinton’a verilenden Georgia’da yüzden 40’tan 16’ya, Ohio’da ise 41’den 24’e geriledi.

Sosyal medyada Hispanikleri hedefe alan açıklamalara sebep olan bu paylaşım daha seçim sıcağı sıcağına devam ederken seçimin kaybedilme ihtimaline karşın günah keçisi yaratmak için fırsat yaratıyor. Örneğin liberal bir gazete olan NYT’de çıkan gece yarısında sonra çıkan ‘Trump Florida’da niye kazandı?’ başlıklı kısa analizde Trump’ın Kübalı Amerikalıları Demokrat Parti’nin sosyalizme kayacağından bahsederek sosyalizm karşıtı propaganda üzerinden örgütlediği bildiriliyor. Ayrıca yaz boyunca süren George Floyd halk eylemlilikleri sırasında Kristof Kolomb heykelleri üzerine yazılama olarak yapılan ‘orak çekiç’ sembolleri ve protestoculara karşı demokratların ‘zayıf duruşu’ hedef gösteriliyor.

Fox News ise benzer bir söylemle Arizona eyaletinde Trump’ın neden kaybettiği açıklayarak katılıyor: ‘Arizona’nın yaşlı seçmenleri Başkan Trump ve Joe Biden arasında eşit bir şekilde bölündü – ancak Hispanik seçmenler ezici bir çoğunlukla Demokrat’ın yanında yer aldı’ denildi. Seçimlerin kazananı kaybedeni tam anlamıyla daha belli olmasa da seçimlerden sonra seçim süreci boyunca yaratılan ırkçı, milliyetçi ve yabancı düşmanı atmosferden büyük payı başta işçiler ve emekçiler olmak üzere sosyalistlerin, siyahların ve hispaniklerin alacağı belli oldu.

Wisconsin ve Pennsylvania’da ise genç seçmenlerin yaklaşık üçte ikisi Biden’ı destekledi. 2016’da Wisconsin’de genç seçmenlerinin yüzde 47’si ve Pennsylvania’daki yüzde 52’si Demokrat aday Clinton’ı desteklemişti. Ohio’da ise Biden’ı her beş genç seçmenden üçü destekledi. Eyalette 2016 seçimlerinde gençler Clinton’ı yarısıdan biraz daha fazla desteklemişti. Ayrıca üniversite mezunu beyazların Biden’ı oldukça desteklediği gelen haberler arasında.

CNN’in sonuçlarına göre ekonomi seçmenin seçimlerdeki temel kaygısını oluşturuyor. Ekonominin nasıl olduğuna dair görüş hemen hemen yarı yarıya iken koronavirüs krizinin mali zorluklar yarattığı düşüncesi kamuoyunun yarısından fazlasında hakim görüş.

TR saatiyle sabah dokuzu gösterdiği sıralarda Nevada ve Arizona eyaletlerinde Biden önde götürürken, Wisconsin, Michigan, Pensilvanya, Georgia, Kuzey Karolinya ve Maine’de Trump başı çekiyordu. Trump’ın başını çektiği eyaletlerin bazılarında oy sayım işlemlerinin ABD saatleriyle Çarşamba sabahına sarkacağı biliniyor. Ekim KILIÇ / EVRENSEL New York

 

2465550cookie-checkABD 2020 başkanlık seçimlerinde gerilim yüksek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.