ABD: Ankara kumar oynuyor

Yazar’ın yorumu şöyle:

“Ama Irak’ın bölünmesi, Suriye’deki iç savaşın etkisiyle Orta Doğu’daki parçaların dağılmasıyla ilgili tartışmanın sadece bir parçasını oluşturuyor. Savaş, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kürt bölgesinin elini güçlendirdi ve bu durum, Türkiye’yi kendi Kürtleriyle barışmaya ve Iraklı ve Suriyeli Kürtleri ekonomik açıdan dinamik Türk nüfuz alanına çekmeye sevk etti.”

Bu durumu, Osmanlı’da Suriye ve Mezopotamya’da 100 yıl öncesine kadar uygulanan devlet sistemine geri dönülmesi olarak değerlendiren yazar şöyle devam etti:

“Fakat bu tartışmayla ilgisi sorun, başlangıç noktası olarak neyi alacağınızda. 1916’da İngiltere ve Fransa’nın Osmanlı’nın elindeki Arap topraklarında kendi çıkarlarına uygun bir düzen kurması mı, 2003’te Irak’ın işgal edilmesi mi? Şimdi Türkiye’nin kucaklamaya çalıştığı genişlemiş bir Kürdistan’ın yanı sıra iki fiili bölge daha ortaya çıkıyor.

Bunlardan biri Fırat’la Dicle arasında Irak’ın batısındaki Sünnilerle Suriye’nin doğusundaki akrabalarını birleştiren Cezire bölgesi. İkincisi ise kuzeybatı Suriye’deki Alevi bölgesi. Yani bir yerden çekilince hepsi sökülecek. Bu aşamada tepki ne olur bilmek zor ama doğru tavır muhtemelen dış politikasında eski Osmanlı topraklarında yumuşak sınırlara inanan Türkiye’ye konferans vermek değil.”

1382620cookie-checkABD: Ankara kumar oynuyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.