ABD askerine Japon ırkçılığı

Pasifik’te bulunan asker ve deniz piyadelerine Amerikan Savaş Dairesi’nce dağıtılmış bir broşür, 64 yıl sonra gün ışığına çıktı.

Bir Çinli ile bir Japon’u birbirlerinden ırksal özellikleriyle ayırıp kolayca tanımayı öğreten 75 sayfalık kitapçıkta, karikatürize edilmiş uzakdoğu insanı beyaz ırkla kıyaslanıp aşağılanır şekilde tanıtılmış.

Askerî amaçlar dışında kullanılmaması talimatıyla Pasifik Ordularına dağıtılmış olan içhizmet kitapçığı, “Bir Japon nasıl anlaşılır?” başlığını taşıyor.
 www.ep.tc/howtospotajap adlı internet sitesinde bu kitapçıktan seçilmiş kimi sayfalara, geçenlerde yer verildi.

Kitapçığın 65.ci sayfasından sonra, çizgi-roman yöntemi kullanılarak askerlere öğretildiğine göre, Japonlar kısa ve çarpık bacaklı, “hilkat garibesi” gibi bacak boyları birden göğüslerinde sonlanan, limonî sarılıkta, ayak parmakları birbirlerinden ayrık, asık suratlı ve gülmeyen  insanlar olarak betimleniyor.

72.ci sayfada bir Japon’a asla güvenilmemesi gerektiği vurgulanıyor ve ele geçen Japon askerlerinin iç çamaşırlarında, özellikle külotlarında silah ve patlayıcı bulunabileceği açıklanarak, tutsakların çırılçıplak soyulup “donuna kadar aranması” temsili resimlerle tavsiye ediliyor.

Kitapçığa göre Japon askerlerine içinde silah ve teçhizat saklayabilmeleri için özel dikilmiş, slip tarzı külotlar giydiriliyor. İki Amerikan askerinin bir Japon’un külodunu zorla çıkartmakta olduğu görülen bir resimde bu açıklamalar yer alıyor.

Milton Caniff adında bir karikatür sanatçısı tarafından çizilmiş kitapçıkta, Çinlilerin arasına kolayca casus olarak karışabilecek olan Japonları nasıl etkisiz hâle getirmek gerektiği de Deniz Piyadesine öğretiliyor.


 

1131890cookie-checkABD askerine Japon ırkçılığı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.