ABD – Azerbaycan enerjide anlaştı

Mutabakat zaptının ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov tarafından bugün Washington’da imzalandığı bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack mutabakat zaptının iki ülke arasında “enerji güvenliği konusunda üst düzey bir diyolog kuracağını” belirtti ve benzer birkaç anlaşmanın da halen yürürlükte olduğunu kaydetti.

Mutabakat zaptında, bu diyaloğun “iki ülke hükümetleri ve şirketleri arasında Azerbaycan’daki petrol ve gaz üretiminin küresel pazarlara ihracına yönelik varolan güçlü işbirliğini daha da genişletmeyi ve derinleştirmeyi amaçladığı” belirtildi.
Mutabakat zaptında, bu işbirliğinde boru hatlarına özellikle de Türkiye-Yunanistan-İtalya doğal gaz boru hattı ve muhtemelen Nabucco boru hattına özel önem verileceği kaydedildi.

AB’nin de desteklediği ve maliyetinin 6 milyar doları aşması beklenen Nabucco boru hattı projesi, İran ve Azerbaycan doğal gazının Türkiye, Romanya, Bulgaristan ve Macaristan üzerinden Avusturya ve diğer Avrupa ülkelerine taşınmasını öngörüyor.

1148400cookie-checkABD – Azerbaycan enerjide anlaştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.